Україна переведе годинники на зимовий час: як уникнути згубного впливу на здоров'я

В Україні годинник на зимовий час переводять в останню неділю жовтня.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Цьогоріч переведення годинника припало на 30 жовтня. Відповідно, стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад вже цієї ночі о 04:00.

Для чого переводять годинники?

Двічі на рік в Україні переводять годинники з двох причин: через існування традиції відповідності біологічного часу календарному та для економії електроенергії. Останнє вкрай актуально для 2022-го року, адже нашу країну тероризує росія та наносить удари по об'єктах критичної інфраструктури.

Так, 30 жовтня о 04:00 ранку стрілки годинника потрібно перевести на годину назад. Варто враховувати, що виробники гаджетів почали встановлювати переведення годинників в електронних пристроях за замовчуванням, тому такі побутові прилади переводять час самостійно. А ось для механічних і таких, які не підключені до Інтернету, необхідне переведення вручну.

Який вплив для здоров'я?

Часто переведення годинників приносить не лише фізичний дискомфорт, адже змінюються плани та потрібно проводити певні механічні дії, але й може негативно впливати на здоров'я людини.

Під час переходу на літній час відбуваються зміни в її біологічних ритмах, які присутні у кожного живого організму.  Біологічний ритм – це періодичні зміни інтенсивності та характеру біологічних процесів в організмі людини. Особливо чітко прослідковуються зміни в циркадних (добових) біоритмах, які залежать від сонячного світла, тобто від зміни дня та ночі. Це в свою чергу може призводити до таких небажаних наслідків як: безсоння, апатія, зниження працездатності, швидкої втомлюваності, депресії та порушення сну.

Перехід на літній час є стресом для організму людини, а будь-який стрес – це активація симпатичної нервової системи людини, центри якого розташовані в головному мозку, що призводить до загального  підвищення активності організму. Це буде проявлятися підвищенням артеріального тиску, частоти серцевих скорочень, підвищений обмін речовин.

Але всі ці зміни не несуть серйозної загрози організму людини.  Якщо і виникають серцеві напади, то вони все ж таки більшою мірою пов’язані з основним захворюванням серцево-судинної системи. Адаптація організму людини відбувається за відносно короткий проміжок часу, що в середньому складає 1-2 тижні.

Для того, щоб уникнути негативних наслідків від переходу на літній час, потрібно дотримуватися простих правил: планувати свій день, лягати спати та прокидатися в один і той самий час, достатнє харчування, не користуватися гаджетами перед сном, достатнє перебування на свіжому повітрі протягом дня та мінімізувати стреси.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev