ВІДЕО. "Розстріл - значить, розстріл": боєць “Азова” розповів про погрози смертною карою у полоні росіян

Азовець Денис Піскун на псевдо “Комбат” повернувся з російського полону наприкінці червня. Під час міських боїв у Маріуполі він отримав чисельні кульові поранення та був доставлений до сховища на “Азовсталі”.

Скріншот відео AZOV media

В інтерв’ю боєць згадує про складні будні підземного шпиталю: авіаційні бомби, які руйнували приміщення та бійців суміжних підрозділів, які відчували безвихідь і намагалися накласти на себе руки. 

"Ми усвідомлювали, що "Азовсталь" – це квиток в один кінець. І було страшно вмерти під завалами. Це було найстрашніше. Загинути в бою – це одне. Інше – коли тебе придавить плита або ти згориш", – розповідає Денис.

Під час одного з вуличних боїв 26 березня він отримав 4 вогнепальних поранення.

Денис Піскун захищав Маріуполь і потрапив у полон до росіян Денис Піскун захищав Маріуполь і потрапив у полон до росіян"Нам пощастило, що то були якісь неточні стрілки. Видно було, як у землю, десь поруч влучає. Перша куля мені поцілила у коліно. Я впав перед дверима під'їзду і мене почали добивати", – згадав Азовець.

Тоді його врятував побратим, який затягнув військового у п‘ятиповерхівку. Дениса мали евакуювати ще у квітні на гелікоптерах. Але лікарі прийняли рішення відправити на підконтрольну Україні територію більш тяжких поранених.

"Знеболюючих не було. Медиків у нас на той період теж було дуже мало. Вони були розкидані по позиціях. Мене не знеболювали. Але, загалом, воно і не було боляче", – сказав захисник.

У шпиталі, за його словами, було дуже важко. Не вистачало не лише медикаментів, а й продуктів харчування. Тому усі підрозділи ділились власними запасами, щоб ніхто не залишився без їжі.

Усі були готові до розстрілу

У полоні окупанти відкрито казали, що чоловікові загрожує смертна кара, звинувачували його у нацизмі, пропонували піти на співпрацю і отримати паспорт так званої "ДНР".

«Почав пропонувати співпрацювати, коли дізнався, що я з Маріуполя. Він сказав: „Ти можеш отримати паспорт „ДНР“, знімуть усі обвинувачення, ти будеш під іншим ім'ям та прізвищем, тобі єдине, що не можна – реєструвати на себе бізнес“. Я сказав, що не згоден на це», - розповів Піскун.

Тоді в хід пішли погрози смертною карою.

«Вони говорили, що якщо я не даватиму свідчень, то на нас чекає смертна кара. Що нас у суді визнають терористичною організацією і за вироком суду на нас на всіх чекає смертна кара. Я сказав, що розстріл - значить розстріл. У нас усі так говорили», - каже боєць.

Захисник розповів, що окупанти намагаються дискредитувати командира полку Азов Дениса Прокопенка Редиса, але їм не вдається. Зокрема, росіяни допитують українських бійців та ставлять провокаційні питання.

Про чисельні допити з метою “вибиття” свідчень проти командного складу та про розвідгрупи, що були закинуті в Маріуполь ще до початку повномасштабного наступу – дивіться у відео: 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev