Відповідав за наступ на Київ: обороною Кремінної призначили керувати російського генерала Нікіфорова

У 2014 році військовий злочинець Нікіфоров віддав наказ на збиття українського транспортного літака Іл-76 у Луганську.

Планував наступ росіян на Київ: обороною Кремінної призначили керувати генерала Нікіфорова

У своєму зведенні 30 грудня британська розвідка повідомила, що генерал-лейтенант Євген Нікіфоров, ймовірно, перейме командування Західним угрупованням військ рф в Україні. 

«Зараз Західне угруповання військ майже напевно має завдання утримувати правий фланг росії, район Луганської області в районі Кремінної та Сватового», — йдеться у повідомленні.

Він стане принаймні четвертим командувачем формування з моменту вторгнення. Примітно, що як начальник штабу російської Східної групи військ у перші тижні вторгнення, Нікіфоров брав активну участь у плануванні наступу на Київ з північного заходу через Чорнобильську зону.

Постійний відтік старших російських офіцерів, ймовірно, відображає внутрішні розбіжності щодо майбутнього ведення війни міністерством оборони росії, кажуть британські розвідники. 

Призначення Нікіфорова прокоментував і голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі національного марафону. 

«Тепер на Сватівсько-Кремінському напрямку командує офіцер рф, який навесні провалив наступ на Київ, оборону столиці організовував тоді генерал-полковник Олександр Сирський, який зараз керує діями ЗСУ на Луганщині. Впевнений, що і результат для росіян буде аналогічним», — сказав він. 

Що ще відомо про Нікіфорова?

За даними слідчих СБУ, оприлюдненими у 2019 році, саме Євген Нікіфоров віддав наказ Дмитру Уткіну з ПВК «Вагнер» на знищення 14 червня 2014 року українського транспортного літака Іл-76. 

Тоді літак зі складу 25-ї військово-транспортної авіаційної бригади Повітряних сил ЗСУ летів у складі конвою з трьох літаків до аеропорту «Луганськ». Літак мав сідати другим, проте під час посадки він був збитий з ПЗРК «Ігла». На борту літака перебувало 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. В результаті обстрілу усі вони загинули.

22 серпня 2016 року включений Генеральною прокуратурою України до списку з 18 осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, миру та міжнародного правопорядку.

За даними Головного управління розвідки України, на даний час генерал Нікіфоров знаходиться на командному пункті угруповання військ «захід» в богучарі воронезької області. Він — ставленик групи суровікіна-пригожина.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev