Вільна, незламна та непереможна: Україна відзначає 31-й День Незалежності

24 серпня 2022 року — не лише найголовніше свято країни, а й рівно пів року героїчної боротьби української нації проти повномасштабного російського вторгнення.

Україна відзначає 31-й День Незалежності / фото з відкритих джерел, ГУР та Defence Express

Повернемося на 31 рік назад: як відбулося проголошення Незалежності України? 

16 липня 1990 року Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки прийняла Декларація про державний суверенітет України. Одночасно ухвалили постанову «Про День проголошення незалежності України», який вирішили відзначати 16 липня.

Прийняття Декларації про державний суверенітет України Прийняття Декларації про державний суверенітет України

17 березня 1991 року проводився єдиний в історії СРСР Всесоюзний референдум про збереження радянського союзу. Одночасно з цим референдумом в Україні за наполяганням «Народного Руху України за перебудову», було проведене консультативне опитування: «Чи згодні ви, щоби Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України». Схвально на нього відповіло понад 80% опитаних.

«Серпневий путч» «Серпневий путч»Через місяць після цього стався «Серпневий путч» — подія, яка  відома як спроба позбавити влади Михайла Горбачова і повернути колишній радянський державний лад.

Вранці 23 серпня 1991 року в звичайному шкільному зошиті була записана чернетка «Акту про проголошення незалежності України». Написали її Леонтій Сандуляк та Левко Лук'яненко.

На історичному документі про державний суверенітет України депутати залишають написи: «Слава Україні», «Ще не вмерла і не вмре», «Від сьогодні – будьмо».

Чернетка «Акту про проголошення незалежності України» Чернетка «Акту про проголошення незалежності України»

24 серпня 1991 року було скликане надзвичайне позачергове засідання Верховної Ради УРСР. Це сталося через три дні після подавлення путчу консервативних сил Радянського Союзу, які прагнули повернути СРСР без демократичних перетворень і «перебудови».

24 серпня 1991 року був прийнятий «Акт проголошення незалежності України». За незалежність України проголосували 346 депутатів, і навіть комуністи.

Одразу після завершення позачергового засідання опозиціонери виконали гімн Українських Січових стрільців біля трибуни. Пісню підхопили навіть мітингувальники на вулицях.

В’ячеслав Чорновіл запропонував внести до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор. 

1 грудня 1991 року було проведено всенародний референдум, на який винесли лише одне запитання — «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Понад 90% українців в усіх областях країни висловили схвальну думку.

Так Україна обрала Незалежність та назавжди поховала СРСР.

28 січня 1992 року Державний прапор України офіційно затвердили як державний символ.

Перший військовий парад, присвячений Дню Незалежності України, відбувся на Хрещатику в Києві 24 серпня 1994 року.

Першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук. Польща стала першою державою, яка визнала незалежність України.

Україна продовжує боротьбу за Незалежність

Щороку міста й села України 24 серпня охоплювали святкування найголовнішого дня країни. Мітинги, автопробіги, концерти, флешмоби і багато іншого.

Ось декілька яскравих минулорічних моментів зі Сходу України

На площі Свободи молодь Маріуполя представила святковий флешмоб: виконали попурі із найвідоміших пісень за часи української незалежності та склали з табличок національний стяг і символіку.

Жителі Краматорська та Слов'янська пройшлися своїми містами патріотичною ходою.

З Покровська стартував найбільший на Донеччині патріотичний автопробіг. 

Кінне шоу, творчі зустрічі, ярмарка та концерт пройшли у Сєвєродонецьку

На жаль, 2022 року звичного святкування Дня Незалежності України не буде. Російські окупанти намагаються позбавити нас не лише незалежності, а й життя. Російська армія стирає наші міста з лиця землі, жорстоко вбиває мирних жителів та героїчних українських захисників, нахабно захоплює населені пункти, «звільняючи» їх від усього живого.

Але українці — вільні та нескорені. Ламаючи абсолютно всі плани путіна і його армії вбивць та ґвалтівник, ми боремося вже пів року. 182 доби, які змінили все та кожного. Ми обороняємося та даємо відсіч. І це лише питання часу, поки Україна повернеться до своєї зони комфорту в 603 700 км².

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev