Водні перепони для окупантів та жах від HIMARS: аналіз ситуації на Донбасі від західних експертів

Про плани та проблеми російського командування при наступі на Донеччині — у зведеннях західних експертів та спецслужб.

Колаж з фото Цензор.НЕТ та Генштабу ЗСУ

Росіяни хочуть закріпитися на березі Вуглегірського водосховища, йдеться у зведенні американського Інституту дослідження війни (ISW).

«Попередні російські спроби просунутися з півдня від Бахмута були значною мірою зупинені водними об’єктами в районі Світлодарська, що вказує на те, що російські війська, ймовірно, сподіваються закріпитися на північному березі Вуглегірського водосховища та просунутися на північ до Бахмута через відносно рівну ділянку — сільську місцевість», — йдеться у повідомленні.

24 липня російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний захід від Слов'янська, на схід від Сіверська і на південь від Бахмута.

При цьому успішне застосування Україною американських реактивних систем залпового вогню HIMARS, які успішно ліквідовують російські склади, військові бази та командні пункти, посіяло жах в інформаційному просторі росії. 

За даними аналітиків, навіть російські ЗМІ відступили від своїх звичних пропагандистських штампів і почали з небажанням визнавати, що поява в Україні американських систем стала поворотним моментом у війні. Винищення російських складів, вузлів зв'язку, тилових баз, командних пунктів чинить руйнівний вплив на російське просування в Україні — руйнується логістика, управління військами, критично падає і без того невисокий бойовий дух російських солдатів.

Росіяни намагаються налагодити протидію ударам HIMARS: почали ретельно маскувати свої склади, намагаються міняти їх місце розташування, розосереджувати або виносити за межі дії РСЗВ. Однак наголошується, що ці заходи не дають очікуваного ефекту, тому склади продовжують горіти, а окупанти втратили можливість використовувати один зі своїх головних козирів — масовані артилерійські обстріли.

Як констатує Британська розвідка, на Донбаському та Херсонському напрямках тривають безрезультатні бої. Російські командири продовжують стикатися з дилемою: чи посилити наступ на сході, чи зміцнити оборону на заході.

Окупанти несуть втрати на Сході не лише у живій силі, а й техніці. Що стає ще однією проблемою для них.

18 липня 2022 року розвідка ідентифікувала російський завод з ремонту та реконструкції військової техніки поблизу Барвінок Бєлгородської області росії, за 10 км від кордону з Україною.

Там було щонайменше 300 пошкоджених машин, у тому числі основні бойові танки, бронетранспортери та вантажівки загальної підтримки.

На додаток до добре задокументованих кадрових проблем, росія, ймовірно, продовжує стикатись з вилученням і ремонтом тисяч бойових машин, які були пошкоджені під час дій в Україні.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev