Врятували близько 400 захисників Луганщини: розповідь медика про евакуацію поранених під час запеклих боїв

Медик Бригади швидкого реагування Національної гвардії України «Чіполіно» згадує, що були дні, коли його команда мала по 36 поранених бійців за день. Їх рятували під час боїв за Сєвєродонецьк та Лисичанськ. 

Врятували близько 400 захисників Луганщини: розповідь медика «Чіполіно» про евакуацію поранених під час запеклих боїв

«Перше повідомлення про пораненого я отримав серед ночі 24 лютого в Сєвєродонецьку. Це був розвідник, в якого влучила ворожа куля. Загалом, моя роль зводилася до евакуації поранених до наступного етапу надання подальшої медичної допомоги. Пізніше, в Лисичанську, я вже сам координував евакуацію, шукав безпечні точки евакуації, а також здійснював її безпосередньо», — розповідає медик Бригади швидкого реагування Національної гвардії України.

«Чіполіно» згадує, що були дні, коли його команда мала по 36 поранених за день. Загалом, йому з колегами вдалося евакуювати близько 400 бійців, з них близько 100 — в критичному стані.

«Було таке, що ми не встигали доставити пораненого в госпіталь, як потрібно було повертатися за іншими.

Найгірша ситуація склалася в Сєвєродонецьку після підриву мостів — поранених забирали через річку на гумових човнах. Зв'язку не було, пораненого могли доставити по канату, який знаходився в кілометрі від мене, а я навіть не знав про це. Мого пораненого могли забрати інші медики, а я міг забрати не свого — були вкрай важкі умови, але ми продовжували виконувати свою роботу», — каже він. 

За словами медика, найбільша частина поранень, які отримують бійці — це осколкові, значна частка — це акубаротравми, а зовсім малий відсоток — кульові поранення.

Щоб збільшити свої шанси вижити в бою і полегшити роботу медиків, «Чіполіно» радить знати і модифікувати вміст своєї аптечки. А ще — не жаліти коштів на засоби індивідуального захисту в бою:

«Скільки разів бувало, що маленький осколок був зупинений підсумком, а окуляри рятували від камінців та скла, які летять в бійця після вибуху. Я вже не кажу про те, настільки менше було б акубаротравм, якби більше воїнів носили навушники. Це все коштує грошей, але якщо на кону стоїть життя та здоровʼя, то вибір, як на мене, — очевидний»

«Дехто питає, чому я тут і чи не набридає така, по суті, допоміжна, а не лікарська робота. Комусь треба виконувати цю роботу. Якби я залишився осторонь, то не факт, що хтось зробив би її замість мене. Наші хлопці не здалися, не здаються, і я не здамся. Ми як єдиний та великий організм, який буде функціонувати до нашої перемоги», — впевнений медик. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev