Встромляють голки в рани та катують водою: звільнені з полону бійці «Азову» розповіли про тортури окупантів

Окрім шаленого психологічного тиску та принижень, російські окупанти вдаються до фізичного насильства проти полонених захисників Маріуполя.  

Встромляють голки в рани та катують водою: звільнені з полону бійці «Азову» розповіли про знущання окупантів

Важкопоранені захисники Маріуполя, які потрапили до російського полону після виходу з «Азовсталі», не отримують належного лікування й піддаються моральному та фізичному насильству з боку ворога. Про це під час пресконференції розповіли «азовці», які повернулися з полону, передає «Вчасно».

Владислав Жайворонок (позивний «Вікіпедія») Владислав Жайворонок (позивний «Вікіпедія»)«Допити в мене почалися до того, як я почав отримувати антибіотики після ампутації кінцівки. Тому лікуванням це назвати важко. Хлопці, які там знаходилися, отримували значні тортури. Комусь голки встромляли в рани, когось катували водою. Деякі хлопці отримували недостатнє лікування внаслідок або недостатньої кількості медикаментів у противника, або недостатньої кількості знань, як лікувати конкретного бійця», — повідомив Владислав Жайворонок (позивний «Вікіпедія»).

За його словами, коли лікарі не знали, як правильно надати допомогу пораненому, вони ні до кого не зверталися за порадами чи підмогою. Натомість проводили мінімальне лікування хлопцям.

«росії був потрібний якийсь факт, що нас якось нібито лікували. Але фактично це не було лікування, це було збереження життя. Щоб ми просто дожили до моменту, коли нас можливо обміняють», — каже Владислав.

Одночасно бійці перебувають під постійним психологічним тиском. Окупанти брешуть та вдаються до маніпуляцій, щоб зломити полонених.

«росія не давала жодного доступу до зв’язку з рідними, жодного зв’язку взагалі з навколишнім світом. Психологічний тиск обґрунтовувався тим, що вони казали: «Ви нікому не потрібні. Ви програєте у цій війні. Немає куди вам дзвонити», — пригадує боєць.  

Денис Чепурко (позивний «Манго») доповнює, що умови утримання військовополонених далекі від комфортних: 600 грамів води на два дні, відсутність харчування, 10 людей у кімнаті метр на метр та сон на підлозі.

Його росіяни змушували підписати неправдиві показання щодо командування «Азову».

Денис Чепурко (позивний «Манго») Денис Чепурко (позивний «Манго») «Я був свідком, коли били хлопців. Нас виганяли на так званий обшук та роздягали догола. Були роздіті під спекою. Змушували присідати. Хто підіймав голову — їх починали бити. Мене також під час допитів били. Хотіли, щоб я підписав усілякі показання проти свого командування. Що ми розбомбили місто, всі свої провини хотіли скинути на нас. Я казав, що не буду цього робити. Вони починали бити палками. Бачив, як з нашого барака на два-три дні забирали хлопців та приносили їх побитими. В дуже важкому стані», — розповів Денис.

Після повернення з полону, страждання цих хлопців скінчилися. Але їхні побратими досі перебувають там, де щодня переживають знову й знову: допити, побиття, тортури, голод та підступні теракти з публічною стратою. Усе це — страшні реалії, в яких не живуть, а існують захисники Маріуполя, відколи вони потрапили до рук російських вбивць. У російському полоні досі перебувають понад дві тисячі бійців з «Азовсталі».

У самому окупованому Маріуполі росіяни та їхні посіпаки з «лднр» готують судилище над захисниками «Азовсталі»: перетворюють філармонію на тюрму. Судилище, попередньо, хочуть провести 24 серпня — у День Незалежності України.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev