Винищувачі танків: що відомо про легендарні БМП Bradley, які отримає Україна

Бойова машина піхоти M2 Bradley є основною БМП армії США. 

Фото з відкритих джерел

Анонсовані до передачі бойові машини піхоти M2 Bradley вже охрестили «винищувачами танків». При цьому автором цього епітету стали не пересічні дописувачі, а бригадний генерал Пат Райдер, прессекретар Пентагону, йдеться у матеріалі Defense Express.

На питання журналістів під час брифінгу у чому різниця між танком та Bradley він відповів наступне: «Bradley - це не танк, це вбивця танків [It's not a tank, but it's a tank killer]. Bradley - це броньована машина, яка має вогневу потужність, яка може доставити війська в бій. Таким чином, знову ж таки, це забезпечить значний приріст і без того вражаючих можливостей бронетехніки України. І ми впевнені, що це допоможе їм на полі бою».

І якщо поглянути на M2 Bradley, то сказати, що у нього є виключні протитанкові можливості доволі важко. Так, він оснащений двома пусковим ПТРК TOW, які вже використовуються у ЗСУ. Це дозволяє машині уражати танки противника на дальностях близько 4 км, при цьому бронепробиття становить до 900 мм за динамічним захистом.

Одночасно з тим варто зазначити, що 25-мм гармата М242 має вкрай ефективні боєприпаси спеціально створені для ураження броньованих цілей — підкаліберний бронебійний снаряд M791 APDS-T з вольфрамовим пенетратором здатний пробити до 44 мм броні на дистанції 2 км. Також існує M919 APFSDS-T зі сердечником зі збідненого урану, можливості цього боєприпасу щодо пробиття невідомі, але більші за M791.

Тобто вогневої потужності Bradley вистачає для знищення танків з ПТРК, а гармата М242 відповідає, якщо торкатися за знищення броньованих цілей — БМП та БТР, при цьому з великою долею вірогідності снаряди Bradley будуть їх прошивати наскрізь. А броня американської БМП у версії M2A2 своєю чергою тримає 30-мм радянський бронебійний снаряд у лобовій проекції на дистанції реального бою. 

І врешті решт не слід забувати, що мова йде про БМП, головна задача якої, між іншим, доставити до семи бійців десанту, які також мають власні протитанкові засоби. При цьому сама машина завдяки сучасним засобами спостереження та виявлення цілей фактично працює цілевказівником та командним пунктом піхотного відділення. І Bradley — це не просто БМП, а складна платформа виявлення та знищення цілей, яка здатна забезпечити величезну вогневу міць для безпосередньої підтримки піхоти.

Але сама відсилання Пата Райдера про те, що M2 Bradley — це вбивця танків скоріш за все йде від реального бойового досвіду використання цієї машини під час операції «Буря у пустелі». Декларується, що ця БМП знищила більше іракських танків за Abrams. Можливо дискутувати на предмет того, що тоді в Іраку в армії США було просто більше БМП, ніж танків і мова йде про 2,2 тисячі залучений до операції, але «рахунок на табло».

Відповідно до останніх відкритих даних, всього було випущено 9753 екземпляри БМП всіх варіантів. На озброєнні американської армії є близько 4 тисяч Bradley в усіх версіях (включно з розвідувальною M3 Bradley) і ще близько 2,8 тисячі перебувають на зберіганні. Вартість однієї одиниці бойової машини піхоти становить $3,166 млн. Наразі різні модифікації цих бойових машин піхоти перебувають на озброєнні в Лівані, Греції, Хорватії, Саудівській Аравії та, звичайно, США. Та тепер ще й України. 

Новий пакет військової допомоги від США для України включатиме 50 бойових машин піхоти M2 Bradley.

Інфографіка: АрміяInform Інфографіка: АрміяInform

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev