Виплати ВПО: чи можна отримувати допомогу на проживання, знаходячись за кордоном?

Що робити, якщо допомога на проживання оформлена, але людина виїхала за кордон? Яка відповідальність? Як відмовитися? Чи можна буде знову оформити після повернення в Україну? Відповіді на ці та інші питання читайте в матеріалі.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Станом на 19 вересня, за кордон виїхало майже 7,3 млн українців. Деякі наші співгромадяни вже повернулися, але більшість все ж таки залишається за кордоном. Чи можна отримувати допомогу на проживання, знаходячись за кордоном, відповіли юристи БО «Донбас SOS».

Допомога на проживання — це державна грошова допомога ВПО, яка надається відповідно до Порядку, затвердженому Постановою КМУ від 20 березня 2022 р. № 332.

Довідка про взяття на облік ВПО є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення.

Законом передбачено виключний перелік підстав скасування довідки про взяття на облік ВПО. Одна з цих підстав — це виїзд ВПО на постійне місце проживання за кордон. 

Проте, варто звернути увагу, що мова йде лише про виїзд на постійне місце проживання. 

Чіткого визначення що є “виїздом на постійне місце за кордон”, чинне Законодавство не встановлює.

Порядок оформлення документів для виїзду громадян на постійне місце проживання передбачає звернення до територіальних органів ДМС з відповідною заявою, зняття з реєстрації місця проживання і, після прийняття рішення органом ДМС, проставляння в паспорт громадянина України відповідного штампу (в паспорт в формі книжечки), або внесення інформації до безконтактного електронного носія (в ID-карту).

Таким чином, не кожен виїзд за кордон буде виїздом на постійне місце проживання. Навіть якщо Ви отримали тимчасовий захист країни перебування, це не означає виїзд на постійне місце проживання. 

Однак, на практиці, до початку повномасштабної війни органи соцзахисту в деяких випадках (не у всіх) скасовували дію довідки ВПО, якщо особа покинула територію України більше ніж на 6 місяців.

Юристам «Донбас SOS» не відомо про такі випадки скасування довідок після початку повномасштабної війни.

Отже, через відсутність детального опису того, що вважається виїздом на постійне місце проживання за кордон, Ваша довідка про взяття на облік ВПО не повинна бути скасована за ініціативою органу соціального захисту. Також виплата допомоги на проживання повинна продовжуватись (якщо вона була Вам призначена).

Подати заяву про відмову від довідки і припинення виплат, це виключно Ваша відповідальність.

Порядок подання та форма такої заяви не деталізовані, тому подати заяву про відмову від довідки можна будь-яким способом, звернувшись за місцем її отримання до одного із уповноважених органів: 

- органу соціального захисту населення;

- центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу).

- уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (у разі відсутності або обмеженої роботи органу соціального захисту та ЦНАПу).

Заява може бути подана як особисто в письмовій формі, так і поштою, чи електронною поштою. Подання заяви в усній формі також можливе теоретично, але ми не радимо такий спосіб, оскільки потім підтвердити факт звернення досить складно. 

Також таку заяву можна буде подати за допомогою мобільного додатку “Дія” (на момент публікації статті такий функціонал недоступний, слідкуйте за оновленнями). 

Наступне питання, на яке варто дати відповідь — якою може бути відповідальність, якщо Ви від довідки не відмовились і продовжуєте отримувати виплати (перебуваючи за кордоном). 

Пунктом 11 Порядку надання допомоги на проживання ВПО передбачено: 

- У разі неправомірного або повторного отримання внутрішньо переміщеною особою допомоги на проживання за певний період суми виплаченої допомоги повертаються особою добровільно або за вимогою органу соціального захисту населення.
Повернення одержувачами коштів виплаченої їм допомоги проводиться на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в органах Казначейства.
У разі повернення коштів одержувачем допомоги на рахунок Мінсоцполітики заява про повторне її перерахування одержувачу не розглядається.
Повернуті кошти Мінсоцполітики використовує з дотриманням вимог бюджетного законодавства.

Таким чином, якщо орган соціального захисту населення буде вважати, що ви отримували допомогу неправомірно (наприклад через проживання за кордоном), він може надіслати вимогу про повернення неправомірно отриманих сум.

Якщо кошти не будуть повернені, орган може звернутися до суду з цивільним позовом про стягнення з вас сум переплати. В цьому випадку вже суд буде вирішувати чи підлягають поверненню ці кошти.

Зверніть увагу! Уповноважений орган не має права самостійно без вашого дозволу стягнути з вас грошові кошти або майно в рахунок погашення боргу — це може бути зроблено лише за рішенням суду, яке набрало законної сили, або вами добровільно.

Якщо Ви виїжджаєте за кордон та відмовляєтесь від довідки про взяття на облік ВПО та виплат допомоги на проживання, то після повернення в Україну Ви знову зможете звернутися за оформленням  довідки та виплати, відповідно до затверджених КМУ порядків. 

За додатковою консультацією, в тому числі за консультацією юристів, звертайтеся на Гарячу лінію «Донбас SOS» 0800309110 (дзвінки безкоштовні), або на вайбер 0935006918.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev