Вирубка лісів напередодні зими: чи залишаться зелені насадження нащадкам через енергетичний терор рф?

Окупована та вільна територія України поза всього об’єднані спільним знаменником: заготівлею деревини як альтернативного виду палива для обігріву осель взимку.

Чи залишаться зелені насадження нащадкам?

На окупованих територіях росіяни розбили магістральні газопроводи, електропідстанції, тепломережі та внутрішньо будинкові комунікації. Вільні українські землі потерпають від енергетичного терору: прицільними ракетними та дроновими ударами росіяни нахабно та підступно б’ють по об’єктах критичної інфраструктури, зокрема по ТЕЦ та ТЕС, не приховуючи своїх намірів — «покласти» енергетичну систему України та заморозити цивільне населення взимку.

Удар по ТЕЦ Удар по ТЕЦ

Масова та неконтрольована вирубка зелених насаджень розпочалась чи не від початку бойових дій. Щойно росіяни починали гатити по об’єктах критичної інфраструктури перериваючи електро та газопостачання мирне населення було змушене готувати собі їжу на багаттях прямо у дворах. Поки комунальники мали змогу відновлювати подачу благ цивілізації до людських осель такі випадки були точковими, проте після окупації міст та остаточного руйнування систем життєзабезпечення не маючи іншої можливості люди повністю перейшли на альтернативний звичному метод приготування їжі та підігріву води.

Спочатку в хід йшли паркани, рештки будматеріалів, згодом почалась вирубка лісосмуг навколо населених пунктів та зелених насаджень всередині міст. І якщо останнє має тільки негативний екологічний наслідок, то лісозаготівля несе безпосередню шкоду здоров’ю та життю нерозірваними снарядами, розтяжками, замінованими лісовими дорогами.

В зоні активних бойових дій ліси страждають і від постійних пожеж, які ніхто не гасить, по-перше через відсутність спеціалізованої техніки та кваліфікованих рятувальників, а по-друге, через ту саму високу ймовірність загибелі внаслідок підриву на снаряді.

Активна лісозаготівля на окупованих та вільних територіях України хвилює та бентежить українців: чи вціліє бодай якась частина зелених насаджень?

В Україні заготівля проводиться відповідно до встановлених лімітів. Вона збільшується шляхом проріджування та інших видів рубок догляду. Все відбувається контрольовано, - зазначають у Держлісагентстві України. Зокрема Юрій Болоховець, очільник установи акцентує – шкоди українській природі немає.

« Навіть під час війни ми продовжуємо програму «Зелена країна». Висадки нового лісу наразі тривають навіть на деокупованих територіях (там, де це можна безпечно робити), - повідомив Болоховець на своїй сторінці у Фейсбук, - При плануванні заготівлі дров ми орієнтуємось на декілька факторів: це заявки від ОВА, потреби ЗСУ, попит населення та необхідність створення стратегічного запасу палива на зимовий період. Попит населення по країні не є рівномірним. На сьогодні найбільший ажіотаж спостерігається на Закарпатті та під Києвом, де в лісгоспах значні черги. В інших регіонах, наприклад, на Чернігівщині, таких проблем немає. Треба також враховувати, що більшість покупців чекає на твердолистяні породи. Хвойних порід у наявності набагато більше. На даний час ситуація з дровами відносно стабільна. Але ми розуміємо, що взимку можливе все. Тому готуємось до найгірших сценаріїв».

Водночас із плануванням лісозаготівлі в Україні із обрахуванням необхідної кількості матеріалів окупаційні гауляйтери зокрема на Луганщині просто відправляють людей самостійно рубати собі дрова. Так вже дозволено самотужки заготовляти дрова в Сєвєродонецькому та Борівському лісгоспах. Окупанти вже відрапортували про перевірку даних територій на предмет вибухонебезпечних предметів, проте за даними з відкритих джерел саперам «мчс рф» не вистачає часу та ресурсу навіть на роботи  з розмінування міст, селищ та сіл.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev