Вижити без опалення й електропостачання: поради, як грітися підручними методами

Через напад окупантів цьогорічний опалювальний сезон та будь-які комунікації, зокрема й водо-, газо-  та електропостачання перебуває під сумнівами. Русаки регулярно цілять в об’єкти інфраструктури, тому влада України радить людям запасатися теплими речами та мати запасні плани з обігріву житла та самих себе.

Якщо приватні будинки можна буде обігріти принаймні піччю або бензогенераторами, то набагато вразливішими є багатоквартирні будинки. Саме вони першими відчувають на собі всі пошкодження інфраструктури. А мешканці поверхівок вимушені регулярно піклуватися про альтернативні джерела енергії, оскільки від початку жовтня масованим атакам піддають всі інфраструктурні об’єкти України. 

Редакція «Вчасно» зібрала поради, як у сучасних реаліях можна вижити без опалення та електропостачання. 

Тож як зігріватися?

Найкращим рішенням №1 стане придбання теплого одягу. Термобілизна обов’язково повинна бути в шафі, оскільки її принцип – не давати теплу виходити за тканину. На сьогодні ціна за якісний комплект термобілизни – від 700 гривень до 1500. Є й дорожчі, й подекуди дешевші варіанти, проте середня цінова політика – до 1000 гривень. 

Тож натільний одяг, светри й ковдри обов’язково мають бути приготовані на випадок НС. Чим більше їх – тим краще. 

Інший спосіб, добре відомий студентами – нагріти воду та залити її у пластикові пляшки. Вона добре обігріватиме площу в радіусі 15-20 сантиметрів від себе. Якщо ж закутати її в рушник, тепла вистачить на 4-5 годин. 

Для того, щоб використати пляшки у якості грілки, необхідно лише змотати чи зв'язати їх і так само замотати в рушник. 

Окрім перерахованих методів, варто звернути увагу на похідні туристичні спальники. Вони добре тримають температуру, а цінова політика відносно невисока – новий якісний спальник можна придбати й за 5 тисяч гривень, використаний – удвічі дешевше.

Термобілизна обов’язково повинна бути в шафі, оскільки її принцип – не давати теплу виходити за тканину/фото з відкритих джерел Термобілизна обов’язково повинна бути в шафі, оскільки її принцип – не давати теплу виходити за тканину/фото з відкритих джерел

Вазони й свічка можуть стати обігрівачем

Існує технологія каліфорнійського винахідника Дойла Досса, яка, за його ж словами, допоможе зігріти невелику кімнату. Звісно, обігрівач, до якого ми звикли, вона не замінить, проте на кілька градусів підвищить температуру в холодному приміщенні. За бажання такий свічковий обігрівач можна сконструювати вдома, маючи лише пустий горщик.

Як самостійно зробити обігрівач зі свічки – порадила "ТСН". Для обігрівача потрібно буде взяти:

Декілька квіткових горщиків з глини або кераміки з різним діаметром — від маленького до великого.

Свічки, можна використовувати чайні, дешевші свічки.

Металевий стрижень

Болти.

Горщики вкладають один в одного, після чого з'єднують болтами, між якими розташовується багато гайок. Внизу ставимо підставку під свічку. Як підставку можна використовувати навіть цеглини. Важливо, щоб між свічкою та горщиками був простір, щоб до свічки був доступ повітря, інакше вона не буде горіти.

Після цих дій свічка готова. Потрібно лише запалити її й дочекатися, поки з горщиків випарується волога. Інколи для цього доведеться зачекати кілька годин, особливо коли конструкція вперше вводиться в дію. Звісно, чим більше таких горщиків – тим тепліше у приміщенні.

Обігрівач зі свічки/фото з відкритих джерел Обігрівач зі свічки/фото з відкритих джерел

Щоб спати не в морозі

Якщо в кімнаті холодно, можна також використати "королівський" метод – облаштувати собі в ліжку так званий "купол". Для цього необхідні лише речі домашнього вжитку та велика тканина – наприклад, плед, тонка ковдра чи простирадло. 

Необхідно зафіксувати тканину так, аби вона нависла над вами. Наприклад, зафіксувати два кутика на високих предметах, які можна поставити поруч із ліжком, або облаштувати "перила" чи невисокі стовпці у кожному кутку ліжка. Ця конструкція у поєднанні з пледом буде затримувати тепле повітря, відповідно й температура під тканиною буде на кілька градусів вище.

Легший варіант – спати у палаці або облаштувати таке звану палатку (сходжу конструкцію) на ліжку. Принцип дії в цих методів однаковий. Однак якщо ви вирішите скористатися цими варіантами зігріву, слід прислуховуватися до того, що відбувається навколо – обидві конструкції не лише  затримують тепле повітря, а приглушують звуки навколо вас.

Ще один бюджетний варіант затримки тепла в приміщенні – обклеїти вікна пухирчастою плівкою (якою обгортають товари для їх кращого збереження). Вартість її – від 20 гривень за квадратний метр, проте цей спосіб дозволить затримувати тепло значно довше.

Для цього необхідно покрити вікна пухирчастою плівкою на площі всього скла, не лишаючи незаклеєних місць. Для того, щоб плівка добре прилипла до скла, його достатньо просто змочити пульверизатором, а потім міцно притиснути руками. Після цього скло залишиться чистим, а плівку можна буде навесні просто відклеїти. 

Якщо ж цей метод не спрацював, можна розчинити з водою невелику кількість гліцерину, змочити цією клейкою рідиною скло, а опісля так само міцно притиснути плівку. Скористатися, до речі, можна й двостороннім скотчем.

Краще всього обклеювати вікна плівкою з великими пухирцями – вони краще пропускають світло. Зауважимо, що у випадку реалізації цього методу готуйтеся до незручностей: вам не буде видно, що відбувається на вулиці.

Обклеювання вікна плівкою з великими пухирцями/фото з відкритих джерел Обклеювання вікна плівкою з великими пухирцями/фото з відкритих джерел

"Обігрів зсередини"

Крім зовнішніх факторів, важливо слідкувати й за температурою тіла. Підтримувати її допоможе та сама термобілизна та гарячі чаї. Найкращий варіант такого – імбирний. Для цього в напій (навіть у каву) потрібно додати невеликий шматок імбиру. Діяти він почне після першого ж ковтка.

Водночас використовувати для "підігріву" організму алкоголь заборонено – його дія навпроти коротка, однак всі інші наслідкові реакції – сонливість, неуважність, незібраність і часто підвищена емоційність або байдужість – більше зроблять вас недієздатними швидко реагувати на надзвичайні ситуації (якщо вони виникнуть).

Імбирний чаї/фото з відкритих джерел Імбирний чаї/фото з відкритих джерел

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev