Захоплення Соледара росіянами не змінить хід війни, — американські аналітики

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) повідомляють, що ймовірно, окупанти відтіснили українські сили з західних околиць Соледара і контролюють більшу частину міста, якщо не все місто, втім його захоплення не є значущою подією. 

Соледар / фото: Maxar Technologies

На думку американських аналітиків, росія витратила значні ресурси на Соледар, тож його захоплення не є стратегічно значущим. 

«Соледар у кращому випадку є тактичною перемогою рф. ISW продовжує оцінювати, що захоплення Соледара — населеного пункту площею менше 5,5 квадратних миль — не дозволить російським силам контролювати критичні українські наземні лінії зв'язку з Бахмутом, а також не покращить позиції російських військ для оточення міста на короткий час», — йдеться у повідомленні.

За аналізом низки геолокацій, підтверджують відхід ЗСУ від основної частини Соледару ЗСУ і експерти DeepState. Під питанням залишається західна околиця міста. Аналіз ворожих відео, де в більшості своїй присутні загиблі в боях та мала кількість полонених свідчить про те, що якогось грандіозного оточення ЗСУ, заявленого росіянами — не було.

При цьому заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у своєму Телеграмі повідомила, що ніч в Соледарі була гарячою, тривали бої.

За її словами, ворог кинув ледь не всі основні сили на донецький напрям та підтримує високу інтенсивність наступу. 

«Наші бійці відважно намагаються втримати оборону. Це складний етап війни, але ми переможемо. Сумніву немає», — написала вона. 

Держдеп США, своєю чергою, заявляє, що захоплення Соледара та Бахмута не дасть стратегічної переваги російсько-окупаційним військам.

«Жодні додаткові успіхи росії, навіть ті, за які доводиться платити такими великими втратами, особовим складом і технікою, ніколи не зможуть змінити хід війни. Жодне тактичне просування не зможе виправити стратегічну невдачу, з якою зіткнувся президент путін», — сказав під час брифінгу представник Державного департаменту США Нед Прайс.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev