Залишки ворожої техніки у смолі: переселенець з Маріуполя виготовляє унікальні брелоки і збирає кошти на ЗСУ

Сергій Науменко з Маріуполя виготовляє брелоки з вплавленими в них залишками ворожої техніки. Зібрані гроші від продажу виробів чоловік передає на ЗСУ. 

Переселенець з Маріуполя виготовляє унікальні брелоки/Фото з соцмереж

Сергій Науменко знайшов ідею свого майбутнього бізнесу випадково. Познайомився на заняттях англійською мовою з чоловіком, який вже займався виробами з епоксидної смоли, та просто кинув собі виклик — чи зможу робити щось подібне? Зміг. Щоправда, для цього знадобився час, наполегливість та гроші. 

“Я навчався на магістратурі та отримував підвищену стипендію, яку майже повністю витрачав на обладнання та матеріали”, — розповідає Сергій.

Перші вироби — каблучки, кулони та брелоки з епоксидної смоли та деревини — Сергій дарував друзям та знайомим. Створив та почав розвивати сторінку в Instagram, з якої почали надходити замовлення. Так почалася історія майстерні WoodYouLike.

“На момент захисту диплома я вже знав, що буду працювати лише над замовленнями, експериментувати та розвивати власну справу”, — додає він.

Йшов час, зростала кількість замовлень та їхня складність. Часто люди зверталися, щоб зробити щось особливе — брелоки з пам’ятними малюнками, каблучки з гравіюванням, парні кулони.

Після початку повномасштабної війни з Маріуполя Сергій виїхав разом з майбутньою дружиною, взявши “двох котів та два рюкзаки”.

“Ми думали, що їдемо до Дніпра на два-три тижні, тож все обладнання та матеріали я залишив удома. Частину з цього відновити так і не вдалось...”, — зізнається Сергій.

Несподіванкою стало, що вже через місяць люди почали писати та питати, чи бере Сергій замовлення. Тож він вирішив відновлювати майстерню. Це був непростий шлях, тому що на бодай базове обладнання потрібні чималі гроші. Частину взяв з власних запасів, частину перерахували підписники, допомагали знайомі та друзі і навіть майстри, що орендують приміщення поруч з Сергієм у Львові.

Фото з соцмереж Фото з соцмереж

Поступово він став знову працювати, але замовлень було небагато. Новий етап бізнесу став несподіванкою.

“Мені зателефонував журналіст та запитав, чи можу я зробити брелоки з вплавленими в них залишками ворожої техніки. Це було цікавим завданням, тож я погодився”, — каже чоловік.

Журналіст передав Сергію фару від знищеного ЗРК “ОСА”, а готові 20 брелоків розіграв серед своїх підписників.

“Люди роблять донати, щоб взяти участь у розіграші брелоків. А зібрані таким чином кошти йдуть на допомогу ЗСУ”, — пояснює майстер.

Перший експеримент виявився дуже вдалим, тож проєкт продовжився. В майстерні Сергія вже побували уламки від гелікоптерів КА-52, МІ-24, МІ-35 та іншої ворожої техніки. Всі вони перетворюються на акуратні брелоки, а потім — донати на суму в кілька мільйонів гривень і нарешті — на автівки, дрони та все, що потрібно ЗСУ. А одна з партій навіть поїхала в США, де українські дипломати подарували їх конгресменам, зокрема, авторові законопроєкту про ленд-ліз Бену Кардину.

Зараз у Сергія великі плани — нові вироби, зокрема – із залишками знищеної російської техніки, відкриття інтернет-магазину та подальший розвиток майстерні WoodYouLike.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev