«Замітають сліди тортур та вбивств»: росіяни заявили про обстріл колонії в Оленівці та загибель понад 50 українських полонених

Російська пропаганда вранці 29 липня заявила про обстріл колонії в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Здебільшого — захисники «Азовсталі». Пишуть про понад пів сотні загиблих. 

Росіяни заявили про обстріл колонії в Оленівці та загибель понад 50 полонених українських захисників

Росіяни заявляють про 53 загиблих та понад 70 поранених полонених українських військових, серед яких — бійці «Азову».  

Пропагандисти заявляють, що нібито «ЗСУ прицільно били з HIMARS по бараках, де утримуються полонені українські військові»

Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що збройні сили російської федерації здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в Оленівці, де утримувалися в тому числі і українські полонені. 

«Російські окупанти переслідували, таким чином, свої злочинні цілі — звинуватити Україну у скоєнні "воєнних злочинів", а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області. Наслідки обстрілу уточнюються», — йдеться у заяві. 

За інформацією командувача Ракетних військ і артилерії Командування сухопутних військ ЗС України, по району населеного пункту Оленівка Збройні Сили України ракетних і артилерійських ударів не завдавали.

Ракетні війська і артилерія ЗС України, завдяки отриманій від країн-партнерів високоточній зброї, завдають винятково точних ударів тільки по військових російських об'єктах.

У Генштабі наголошують, що Збройні Сили України в повному обсязі неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права, ніколи не вели та не ведуть обстріл цивільної інфраструктури, тим більше місць, де ймовірно утримують військовополонених побратимів.

Джерела Української правди у розвідці повідомили, що зафіксовано артилерійські удари росіян у напрямку Оленівки. Атака була з боку окупантів.

Інше джерело повідомило, що днями українських полонених перевели до промзони, саме у цей барак, по якому 29 липня був удар. «Це був барак, у якому були бійці "Азову", їх перевели до нього за кілька днів до обстрілу, ми ще не могли зрозуміти, чому», — повідомило джерело. 

Лідер полку «Азов» Андрій Білецький у своєму Телеграмі написав: «Цієї ночі росіяни вбили частину полонених азовців. Російське командування обставило масове убивство полонених як дії української армії. Бійці полку були переведені в окрему будівлю. Була проведена пропагандистська робота — знятий людоїдський фільм про «Азовсталь». Ми збираємо інформацію про жертв і конкретних виконавців цього воєнного злочину».

Він зазначає: очевидно, що це був заздалегідь спланований акт країни, для якої невідоме поняття офіцерської честі, а тим більше — дотримання Женевських конвенцій, правил, законів та звичаїв війни.

Від імені Азовських підрозділів він оголосив полювання на кожного причетного до масового убивства: «Понесе відповідальність кожен рядовий виконавець і кожен організатор незалежно від посади та місця перебування. Де б ви не ховалися, ви будете знайдені й екстерміновані».

Як вважає військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко, таким чином російські окупанти намагаються приховати тортури та вбивства полонених.

«Насамперед — кожен постріл М142 HIMARS чітко фіксується, від часу пуску до локації влучення. Такими звинуваченнями росіяни лише підставляють себе на ешафот! Але ж такі вимоги тупої пропаганди!

Далі. ЗСУ завдають удару високоточною зброєю за місцем, де утримуються українські ж полонені? Що за дика маячня? Хто в це взагалі повірить, крім споживачів інформаційного фаст-фуду, які вижили з розуму?», — пише він у своєму Телеграмі.

За його словами, очевидно, що росіяни спробували приховати свої злочини проти полонених, які вони вчиняли весь цей час: знущання, тортури, вбивства. Щоб замістити сліди, і було завдано удару по колонії.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev