Жорстокий розстріл та таємне поховання: окупанти погребли в Луганську рештки вбитих у Кремінній пенсіонерів

11 березня російські бойовики впритул розстріляли інтернат для людей похилого віку у Старій Краснянці (Кремінна). 9 липня, за чотири місяці після трагедії, рашисти поховали знайдені рештки загиблих у Луганську. Родичі вихованців досі не знають вичерпної інформації про вбитих та тих, хто вижив.

Жорстокий розстріл та таємне поховання: окупанти погребли в Луганську рештки вбитих у Кремінній пенсіонерів

Трагедія сталася ще 11 березня: за інформацією очільника області Сергія Гайдая, росіяни під’їхали танком до інтернату та впритул розстріляли будівлю з гармати. Дістатися до місця трагедії весь цей час було неможливо: спочатку через активну фазу бойових дій, згодом — через окупацію Кремінної.

Людей, які вижили, бойовики вивезли до Сватового до геріатричного інтернату. Голова Луганської обласної військової адміністрації наразі заявляє про 56 загиблих. Люди досі шукають своїх близьких.

 «Ми дізнались з якогось Телеграм-каналу, що будинок, де був наш тато, розстріляно. Фотографій та переліку жертв не було ніде. Самі ми давно живемо у Києві, а батьки були в Кремінній. Мама минулоріч померла, а папа залишився там на утриманні, — розповідає «Вчасно» Олена, донька жильця Кремінського будинку для людей похилого віку. — Відразу почали телефонувати в Кремінну чиновникам, але там тоді окрім вбивства мера (прим.ред. – Володимира Струка, вбитого невідомими 2 березня) нікого нічого не турбувало».

За словами дівчини, до окупації Кремінної вона зверталась до поліції, місцевої влади та мешканців, аби отримати інформацію про загиблих та вцілілих. Після захоплення міста бойовиками намагалась зв’язатись із окупаційної владою.

«Ми надіялись, що він вижив і його відвезли в Сватове. Тільки і там не дали ніякої інформації. Ані в Сватовому, ані в Кремінній. Таке відчуття, що подія в інтернаті через якісь обставини секретна з обох сторін», — ділиться дівчина.  

За інформацією сепаратистських змі, 9 липня у Луганську відбулось поховання знайдених решток понад 30 з 56 загиблих. Інформацію також підтвердив очільник області.

«Чому в Луганську? Щоб ніхто зі свідків подій раптом не потрапив на кладовище і не розказав правду. Росіяни просто підігнали танк, поставили його навпроти будинку і почали стріляти, доки не вбили усіх. Дістатися до місця трагедії тоді було неможливо — територію захопили окупанти. Жодних фото та відео процесії та списку похованих в мережі досі не з’явилось», — повідомив він. 

Вчасної евакуації персоналу та вихованців не відбулось через відсутність зеленого коридору та гарантій тиші з боку бойовиків. Після розстрілу будинку дозволу українській стороні на вивезення тіл рашисти також не надали.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev