Життя з трупом по сусідству й оборона квартир від варварів-ремонтників: для маріупольців 2023 почався з нових бід

На десятому місяці війни життя під окупантами у Маріуполі нічим не відрізняється від початку вторгнення — потрощені будинки. відсутня комунікація й виживання замість життя стали для містян, які лишилися, звичними буднями. Проте закінчували 2022 і починали 2023 у Маріуполі «грандіозними» ремонтами — які маріупольці відверто називають варварськими. 

Життя з трупом по сусідству й оборона квартир від варварів-ремонтників: для маріупольців 2023 почався з нових бід / фото: Телеграм-канал "Маріуполь зараз"

Жити по сусідству з трупами, проте скаржитись на заміну труб: маріупольські будні та свята

Журналістам «Вчасно» Наталія, жителька будинку на вулиці Перемоги, скаржиться: замість обіцяних прихованих труб і адекватно замінених віконних рам отримала потрощену квартиру. Наприкінці псевдоремонту робітники не лише потрощили вцілілі предмети у квартирі. використовуючи їх у власних цілях, а й зуміли проламати стелю, стіни та підлогу, «вивівши» труби через усю квартиру. 

«Сьогодні була в домі, у квартирі — і те, що з нею зробили варвари, не передати словами. У мене не лишилося цензурних слів — лише матюки, бо й ті меблі, які вціліли протягом усієї війни, ремонтники просто поламали», — обурюється жінка. 

"Ремонт" від рашистів по вул. Перемоги / фото: Телеграм-канал "Маріуполь зараз" "Ремонт" від рашистів по вул. Перемоги / фото: Телеграм-канал "Маріуполь зараз"

Євгенія з Маріуполя підтверджує: коли дізналася, що роблять ремонтники у квартирах — їхала з іншої квартири, щоб встигнути врятувати своє майно. Проте не встигла — меблі, зокрема й стільці з диваном, перед її приїздом уже «полетіли» з вікна на вулицю.

«У нашому будинку у квартирах робили так звану зачистку й теж усе зламали й повикидали з вікон. Я коли про це дізналася — відразу ж поїхала додому з іншої країни, навіть не встигла зібратися, бо треба було обороняти своє майно.Як мені сказали, у ремонтників завдання таке — «очистити кімнати». Тому викидали все — шафи, дивани, особисті речі, посуд, техніку… Щось викидали, а щось забирали собі або «стягували» сусіди, звісно», — скаржиться Євгенія. 

Без вікон, дверей, даху й речей: які «люкс-умови» маріупольцям облаштували ремонтники

Крім скандальних ремонтів, які тривають місяцями, мешканці будинків скаржаться й на техніку заміни труб у будинках. По-перше, ті ніяк не приховують, а «виводять» просто посеред кімнат. По-друге, окупантська влада вдало закрила очі й на терміни проведення ремонтів — тож люди тижнями, а деякі — вже місяцями — не мають доступу до багатостраждальної води, яку росіяни чи не клялися дати ще влітку, проте вчасно «забули» про обіцяне. 

«Я не розумію, як можна нібито оновлювати труби у будинку протягом кількох тижнів! Люди у всіх чотирьох «стояках» під’їздів не можуть ні руки помити, ні сходити у туалет — бо немає чим змивати. Оце нормально!? Щобільше – у нашому будинку посеред зими взагалі дах зняли. Сказали, що це не вони, а потім таки визнали, що вони, але ніяк його перекривати не будуть. Хоча знімали дах нібито для того, щоб поремонтувати. А зараз їм стало «не на часі». І після того, як вони зняли дах — наступного ж дня пішов дощ, усе позаливало», — обурюється Наталія.

Жінка додає: без її відома у квартирі почали нібито повномасштабний ремонт. З якої причини — невідомо, дозволу ніхто не давав. Проте квартира зустріла жінку вже без дверей — її напередодні приїзду «ліквідували» росіяни, який найняли окупанти. 

«Я приїхала у квартиру — то в ній уже не було навіть дверей міжкімнатних, нових! Дорогі, однакові по всій квартирі, замовлені спеціально для нас. Нащо було їх чіпати? Вони були абсолютно нові. Тепер їх немає взагалі», — розповідає Наталія. 

У місцевих чатах маріупольці обурюються, бо стали жертвами такого ж «варварства». Наприклад, Василь (ім’я змінено на прохання чоловіка) на власні очі побачив потрощену квартиру друга, яка ще напередодні ремонтів була цілою — з новим ремонтом і безліччю вцілілих домашніх речей, від яких окупанти її «врятували».

«Все, що зараз відбувається — взагалі жах. Ремонтами займаються різні бригади, але всім однаково, що буде після того, як вони вийдуть за поріг квартири. Все тримається на соплях, зроблено — через ср*ку. Усе ремонтують на раз-два, щоб пошвидше здати замовлення, а послуги, відповідно, замовляють окупанти при владі. На Пашковського потрібно було замінити вікна — тепер треба міняти взагалі всю систему й половину меблів, бо на них скакали — такі вони розхитані, брудні й поломані. Цей ремонт був безкоштовний, але щоб вікна переробити, доведеться викласти немалу суму з кишені», — обурюється Василь.

Як «МЧС» забуло й «забило» на людей

Проте й на 10 місяці війни люди живуть поруч із трупами. За словами Василя, у його будинку ще з травня лежить тіло сусіда. Дзвінки в спецслужби, які нібито працюють у Маріуполі, безрезультативні — їх просто ігнорують і лишають тет-а-тет із трупним смородом, який уже в’ївся у стіни будинку. 

«Хтось каже, що зараз їм краще, але я не знаю, кому краще. Може, тим росіянам. яких позаселяли у нові будинки або ті, які не горіли, не розбомблені. То там світло, вода є. А ми, прості люди, ходимо в кульки у туалети й носимо воду на верхні поверхи, бо нам пообіцяли — і про нас забули. Ні роботи, ні грошей, ні комфорту. Виживаємо, як щури — хоч у каналізацію лізь за теплом і водою», — обурюється Василь. 

Додамо, що крім перерахованих маріупольських бід люди виживають ще й з маніяками під боком — ті вже неодноразово нападали на жінок, «вихваляючись» тим, що приїхали з «території раші».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev