«Зло повинно мати ім'я»: журналіст й ексв’язень донецької «Ізоляції» Асєєв збирає інформацію про воєнних злочинців з рф

Пошук та встановлення імен російських окупантів, які чинять воєнні злочині в Україні — справа не одного десятиліття. Перша і поки що єдина в країні ініціатива з пошуку інформації про злочинців — Фонд «Ініціатива Справедливості» (Justice Initiative Fund), який створив український журналіст, письменник, колишній в’язень донецького концтабору «Ізоляція» Станіслав Асєєв.

Станіслав Асєєв / фото з Facebook журналіста

Justice Initiative Fund (JIF) з одного боку — це сайт-меморіал, який з часом має чітко і структуровано показувати всі категорії воєнних злочинів, які російська федерація скоїла в Україні з 2014 року по теперішній час. Аби ніщо не було забуте.

А з іншого боку — практичний інструмент: на платформі в кожній категорії воєнних злочинів зафіксовані конкретні люди, які відповідальні за це, і Фондом пропонується винагорода за корисну інформацію про них, розповів «Вчасно» його засновник Станіслав Асєєв.

Це — перша і єдина в Україні подібна ініціатива, у створенні якої рівнялися, зокрема, на практику США з розшуку терористів і досвід Ізраїлю з пошуку нацистів після Другої світової війни.

Нині в базі зібрано понад 60 імен воєнних злочинців.


Кошти готові платити за три основні речі про ідентифікованих окупантів:

— передача самого воєнного злочинця державі Україна будь-ким та у будь-який спосіб;

— інформація про сам воєнний злочин, якої ще немає і офіційні справі чи у публічній площині;

— інформація, яка призведе безпосередньо до арешту підозрюваного у вчиненні воєнного злочину: від актуальних номерів телефонів до безпосередньо самої адреси злочинця чи локації на лінії фронту.

«На нашому сайті чітко написано, що наш пріоритет — живий-здоровий воєнний злочинець перед судом. Це — найвища форма правосуддя для нас. Вони і учасники безпосередні воєнних злочинів, і свідки злочинів самої росії», — пояснює Станіслав Асєєв.

При цьому основний потік інформації про російських окупантів у JIF очікують отримати від самих росіян.

«Основна інформація очікується саме звідти, від ворогів. Ми очікуємо її від ФСБ, ГРУ, простих росіян, російських військовослужбовців, які просто захочуть заробити на тих, кого вони побачать на сайті, і до кого в них немає особливих сентиментів.

Нема чого приховувати, у тій самій «Ізоляції» адміністрація «мгбшників днр» для ФСБ — взагалі ніхто, а ще заробити на них гроші — це взагалі не питання", — каже засновник Фонду.

Але виходу на російський інформаційний простір передує збір необхідних коштів: мова йде про принаймні 100 тисяч доларів. Нині Станіслав Асєєв шукає заможних людей, які будуть готові вкластися в ініціативу з власних мотивів; тих, для кого ця війна — щось особисте.

Презентації ініціативи Станіслав Асєєв активно проводить з-за кордоном.

«Я зустрічався з посадовцями і в Конгресі, і в Державному департаменті, і з європейськими політиками. Вони всі нажахані, тому що якраз розуміють, про що йдеться. Дуже рідко вони це питання ставлять, але воно дуже часто читається у їхній риториці: „А от що буде, якщо когось вб’ють з цих людей, ви теж заплатите? І чи не створили ви сайт замовних вбивств?“ І тут доводиться пояснювати, що ми самі не будемо ні за ким бігати, що ми збираємося співпрацювати зі сцецслужбами, передавати інформацію, і ми є інформаційним буфером між інформатором і спецслужбами».

Фонд «Ініціатива Справедливості» репрезентують люди зі світовим ім'ям: колишня агентка ФБР Карен Грінуей, репортерка-правозахисниця Джанін ді Джованні, в’язень кремля Ігор Козловський, волонтерка та парамедик «Тайра», адвокат Масі Найєм та інші.

Більше про Justice Initiative Fund читайте у розгорнутому інтерв'ю Станіслава Асєєві за посиланням: «Наш пріоритет — живі воєнні злочинці перед судом. Основну інформацію про них очікуємо отримати від самих росіян».


Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev