ЗСУ контратакують, росіяни окопуються в надії виграти час: що відбувається в районі Сватового та Кремінної?

Що відбувається на Сватівському та Кремінському напрямках: звіт американських аналітиків.

ЗСУ контратакують, росіяни окопуються в надії виграти час: що відбувається в районі Сватового та Кремінної?

Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті повідомив, що за заявами російських джерел, українські війська продовжували контрнаступальні дії на Сватове та Кремінну. Війська противника далі облаштовують оборону в цьому районі.

«Російський мілітарі-блогер стверджував, що 12 жовтня українські війська просунулися до околиць Вільшан (44 км на північний захід від Сватового) і посилили позиції у Дворічному (54 км на північний захід від Сватового) системами ППО», — йдеться у звіті.

Генштаб України, своєю чергою, повідомив, що українські сили відбили російську наземну атаку на Новосадове в 16 км на захід від Кремінної, незважаючи на нещодавні заяви росії, що окупаційні війська захопили цей населений пункт. Крім того, українські сили все ще діють у Тернах і Ямполівці (обидва за 17 км на захід від Кремінної), незважаючи на аналогічні заяви росії про зайняття селищ. 

«Можливо, російські війська проводять контратаки на захід від Кремінної, щоб затримати просування України та виграти російським силам час для підсилення та поповнення підрозділів і зміцнення оборонних позицій у районі Кремінна-Сватове. Однак російські сили в цьому районі, ймовірно, суттєво ослаблені», — пише ISW.

Також українські джерела та джерела в соціальних мережах повідомляли, що російські війська продовжують спроби створення окопів та укріплених оборонних позицій на лінії Кремінна-Сватове та мінували мости та територію навколо цього району.

За інформацією очільника області Сергія Гайдая, рашисти не лише окопуються на займаних позиціях, а й нищать покинуті ними населені пункти.

«Деокупація дійсно почалась, але росіяни розстрілюють деокуповані населені пункти із важкого озброєння, в тому числі із танків. Незважаючи на те, що там хоча і в малій кількості, але лишаються мирні мешканці», — розповів Гайдай в етері національного телемарафону вранці 13 жовтня.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev