"До влади повинні прийти люди без радянського минулого", - на Донеччині розповіли про зміни, до яких прагнуть у День Соборності

У День Соборності України в прифронтовому Покровську Донецької області громадськість зібралась разом з військовими, щоб висловити думку про те, яких змін чекають і що можуть зробити разом.

Одним з головних здобутків за останні роки учасники круглого столу назвали те, що вдалося подолати стереотип про різницю між західним і східним регионами, повідомляє ІА «Вчасно».

Цьому сприяла взаімодія бійців АТО з місцевими школами. Присутні на зустрічі педагоги з покровських шкіл № 2 і 4 розповіли про співпрацю із військовими, про дружбу з мешканцями Волині.

Якщо у 2014 році вчителі збирали дитячу групу у поїздку до Західної України з 15 чоловік, то зараз це більше 60 осіб. Після таких поїздок з обміну діти продовжують спілкування і не розподіляють країну, а сприймають її регіони як ціле. 

Учасників зустрічи вітали мешканці Львова, Одеси та інших міст, які записали відеозвернення саме для жителів Донбасу. 

Бійці АТО і військовослужбовці з Ясинуватсько-Селидівського військомату також висловили свою точку зору щодо змін, які прагнуть побачити в країні. 

«Більшість, хто прийшов до влади, лягає під систему, — наголосив Герой України Євген Межевікін, учасник боїв за донецький аеропорт. — Це треба вирішувати і,перш за все, на локальному рівні — не давати хабарі, не красти, слідкувати за чиновниками. Якщо цього не зробити, нічого не досягнемо у боротьбі за країну».

Такі слова підтримали всі учасники зустрічі, які також відзначили, що сьогодні є певний стереотип, що влада дає гроші, а не навпаки, що влада — це важка щоденна праця для народу, а не для себе  і своєї сім’ ї. «До влади повинні прийти люди без радянського минулого»,  — зазначили учасники діалогу.

Не останню роль в об’єднанні країни грають ЗМІ — це стало ще одним приводом для розмови. Сьогодні на Донбасі дуже мало незалежних ЗМІ, яки не працюють на чиновників чи політичні клани.

Більшість ЗМІ замість того, щоб давати інформацію про війну і корупцію у регіоні, яка зовсім поряд з місцевою аудиторію, відпрацьовують інтереси своїх господарів. Також на Донеччині продовжують вільно віщати сепаратистські і російські ЗМІ, які розколюють українське суспільство. 

«Що ми можемо зробити для об'єднання?», — саме це питання звучало по завершенню зустрічі. У відповідь пролунали пропозиції об'єднати зусилля для створення єдиної платформи у соцмережах, поширення через ЗМІ інформації про співпрацю між регіонами, про співпрацю над громадськими проектами і об'єднати зусилля для діалогу, який допоможе подолати конфлікти у місцевої громаді. 

Зустріч у прифронтовому Покровську була ініційована співробітниками сектору внутрішньої політики міськради у співпраці з активістами. Учасниками діалогу стали представники громадських органнізацій, військові, студенти ДонНТУ, педагогичного коледжу, педагоги, волонтери, журналісти. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev