ФОТО. “На колінках”, біля “пивнушок” і ринків: де окупанти облаштували “виборчі дільниці” для псевдореферендуму

На окупованих росією територіях сьогодні триває так званий «референдум». Під дулом зарядженого автомата люди повинні “добровільно” вирішувати, чи хочуть вони приєднання до росії, чи “добровільно” підпишуть “дозвіл” на тортури, переслідування й проблеми від рашистської влади.

Де окупанти облаштували “виборчі дільниці” для псевдореферендуму

Для того, аби залучити максимум людей до псевдореферендуму, окупанти не лише обходять разом із “працівницями ЦВК” квартири й будинки, а й облаштували місця для виборів у всіх більш-менш людних місцях. До переліку таких популярних локацій потрапили не лише дитячі майданчики та під’їзди, а й автобуси, “пивнухи” та кущі обабіч якихось магазинів.

Зокрема, у Старобільську люди вимушені голосувати у кущах біля магазинів. Їх із товарами (або й перед покупкою) зустрічають двоє озброєних рашистів і наказують віддати голос. Доки люди це роблять – обидва стоять позаду й наглядають, на чому зупинить “свою галку” людина. Знайти ці кущі, до речі, доволі легко, кажуть місцеві – перед ними стоять до зубів озброєні окупанти, а поруч висить рукописна табличка “Голосовать тут”.

Натомість у Луганську виборчий пункт облаштували на зупинці біля пивного магазину. Якщо уважно придивитися до “пейзажу”, то на столику для пива можна навіть помітити корзини з бюлетенями.

“Тобто прийшов, “хлюпнув” пива. викинув бюлетень – і пішов собі далі”, – жартують луганчани.

Окрім цього, пункт для голосування облаштований і просто в автобусах, які курсують Луганськом. Про таке “ноу-хау” розповіли мешканці кварталу Дзержинського, десятки яких були вимушені голосувати, оскільки в салоні маршрутки на них теж чекали двоє представників так званого ЦВК та двоє чоловіків зі зброєю.

У Маріуполі “смак” на виборчі дільниці схожий. Однак там обійшлися “підручними” приміщеннями. Наприклад, людей, які виконують ремонтні роботи, посеред дня “зганяли” в автомийку, де стояла стійка з бюлетенями й вищезгаданим “незмінним складом” тих, хто слідкує за тим, як проходить “референдум”.

"Референдум" на автомийці "Референдум" на автомийці

Деяким районам, щоправда, таки “пощастило” – їм облаштували справжні палатки з повноцінними виборчими корзинами для бюлетенів. Однак  про таємницю голосування тут теж не чули, а про славнозвісні “сейф-пакети”, які нібито сотнями тисяч скуповували, щоб “не підробити результати голосування”, на усіх фото з окупованих міст теж відсутні.

А це “виборча дільниця” на ринку. Черга за свіжою куркою позаду набагато довша, ніж на «волевиявлення»:

Однак окупаційна влада “дуже мобільна”, тому організувала виборчі дільниці навіть на тенісних кортах, на яких люди напівзігнуті ставлять галки, і навіть у бесідках у дворах. Їх тут, до речі, теж зустрічають озброєні люди, які зупиняють мешканців будинків і коли ті виходять, і коли заходять у свої під’їзди.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev