Більшість - «трієчники»: на Донеччині оцінили роботу місцевих депутатів

У Краматорську Донецької області громадська організація «Точка доступу» презентувала результати атестації депутатів Краматорської міської ради протягом другого року повноважень.

На Донеччині оцінили роботу місцевих депутатів/ фото из открытых источников

Оцінки 42 депутатам ставили від 1 до 5 балів, з урахуванням експертного опитування, яке проводилося анонімно, передає ІА «Вчасно».

При оцінюванні роботи депутатів враховували такі критерії:

відкритість - повнота інформації про депутата та роботу його приймальні;

прозорість - реалізація депутатських повноважень відкритим способом, проведення регулярного приймання виборців;

доброчесність —  відвідування сесій та засідань постійних депутатських комісій, подання депутатських запитів, виступи під час сесій;

підзвітність - публічне звітування перед виборцями, достовірність відомостей в електронній декларації тощо.

За кожним із цих критеріїв виставлявся бал. А збір інформації здійснювався за допомогою аналізу інформації, розміщеної на офіційних сайтах рад, подачі інформаційних запитів, моніторингу ЗМІ, соціальних мереж, офіційних сайтів депутатів, письмових звернень до депутатів, моніторингових перевірок роботи приймальних депутатів.

Також було проведено експертне опитування, куди ввійшло 15 осіб зі сфери журналістики, громадської діяльності, науки. Всі вони взаємодіють з місцевими органами самоврядування.

За результатами моніторингу, депутати отримали персональні рекомендації, що допоможуть удосконалювати свою діяльність при роботі з виборцями.

«Для нас не головне поставити когось у кут, чи визначити, хто найкращий – для нас головне, щоб депутати орієнтувалися на сучасні підходи, на взаємодію з виборцями», - розповіла піар-менеджер громадської організації «Точка доступу» Світлана Агаджанян.

За результатами моніторингу «відкритість та прозорість», з 42 депутатів приймання виборців за допомогою помічників регулярно здійснюють лише 6 депутатів, 11 депутатів проводять прийом більше одного разу на місяць, інші - один раз.

За результатами моніторингу «доброчесність» - встановлено, що тільки 6 із 42 депутатів не пропустили жодного пленарного засідання, і тільки 11 із 42 публічно прозвітували перед своїми виборцями.

Так, у Краматорській міській раді лише 3 депутати отримали «5 балів» - Безсонний Андрій, Власенко Валерій та Фоміна Світлана.  «4 бали» отримали 33 депутати, у «3 бали», оцінили роботу 6 депутатів.

Незалежні експерти так оцінили роботу депутатів: 4 депутати отримали «5 балів», оцінку «4» отримали 4 депутати, «3» - 32 депутати, «1» - двоє депутатів.

Депутатів, що стали переможцями у шкалі оцінювання, нагородили відзнаками. 

«У громади, у виборців, у них немає інструмента, як оцінювати, тому все оцінювання - суб’єктивне, - сказав радник з питань ВПО в Донецькій області Олександр Ворошков.- І такий інструмент тепер дано, і все це оприлюднено. Тому самі громадяни будуть мати бачення, розуміння про те, як депутати виконують свою роботу. Дуже важливо, аби ця оцінка мала зрозумілі індикатори, і люди могли орієнтуватися. Бо це - дуже важливо».

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev