"Люди по всьому світу донатять нам кошти": як "Восток SOS" допомагає переселенцям під час війни

Після повномасштабного вторгнення 24-го лютого багато українців почали волонтерити. Але є організації, які займались цією справою протягом останніх восьми років. “Восток SOS”  — одна з таких ініціатив, яка продовжила посилено працювати під час російського наступу на Донеччину та Луганщину. Волонтерка Олександра Чугунова розказала нам про евакуацію людей та допомогу від небайдужих закордоном. 

"Люди по всьому світу донатять нам кошти": як "Восток SOS" допомагає переселенцям під час війни

Як "Восток SOS" допомагає переселенцям під час війни Як "Восток SOS" допомагає переселенцям під час війниІсторія “Восток SOS” починається ще з Євромайдану у Луганську. Проте згодом команді довелося виїхати та облаштуватись у Києві та Сєвєродонецьку. Наразі команда фонду займається великим масивом роботи, який покликаний вивезти людей у безпечні регіони, надати їм необхідну первинну допомогу та консультувати переселенців з юридичних і психологічних проблем. Над цим працює понад 100 людей - точну кількість небайдужих порахувати неможливо.

Як волонтери вивозять маломобільних людей

Волонтери Восток SOS вивозять маломобільних людей Волонтери Восток SOS вивозять маломобільних людейНаразі одним із важливих напрямків роботи благодійного фонду “Восток SOS” є евакуація населення Донеччини та Луганщини. Зокрема це стосується і маломобільних людей та осіб з інвалідністю, яким самостійно дуже важко доїхати до вокзалу і сісти у потяг. Представники фонду розказують, куди саме доправляють цивільних і маломобільних людей:

“Евакуація відбувається у місто Дніпро. Маломобільних людей ми залишаємо у спеціальних шелтерах. Там вони мають комфортні умови, їжу та догляд. Зазвичай перебування там дорівнює десь тижню. В цей час наша команда шукає варіанти для розміщення маломобільних людей на заході України, рідше - закордоном. Ми домовляємося з центрами, шелтерами тощо і відправляємо людей туди”

Саме завдяки зусиллям волонтерів організації вдалося вивезти медсестру Оксану з Лисичанська, про яку багато хто вже встиг почути. 

31 березня евакуацію 20 поранених різного ступеня важкості з Луганщини провели водії-волонтери Станіслав Ткачук та Владислав Савченко, представники фондів “Восток SOS” та "Янголи спасіння”. 

Завдяки зусиллям волонтерів організації вдалося вивезти медсестру Оксану з Лисичанська Завдяки зусиллям волонтерів організації вдалося вивезти медсестру Оксану з ЛисичанськаСеред пасажирів цього рейсу була й Оксана. Медсестра з Лисичанська Оксана Баландіна, що у рідному місті підірвалася на снаряді, втратила ноги та чотири пальці руки. Тепер вона готується до поїздки в Німеччину на реабілітацію та протезування. У лікарні вона одружилася з коханим чоловіком та планує й надалі працювати в медицині.

Це була перша евакуаційна місія такого масштабу для фонду. Вона відбулася впродовж двох днів на мінібусах, які оснастили матрацами для перевезення лежачих хворих та поранених.

Робота в цьому регіоні - це завжди ризик. Обстріли не зупиняються, змінюється тільки їх інтенсивність.

Але завдяки плануванню та героїчній праці водіїв всі пацієнти були швидко доставлені до Дніпра та отримали потрібну допомогу. 

Волонтерка Восток SOS Віолетта зголосилася супроводити літню жінку до Праги та передати під опіку рідних Волонтерка Восток SOS Віолетта зголосилася супроводити літню жінку до Праги та передати під опіку рідних86-річна Ганна разом із сином проживали у Слов’янську. За планом вона мала виїхати до Праги, де на неї чекала її донька. Але в потязі пані Ганна загубилася, і волонтери були вимушені розшукати її на станції у Дніпрі, а потім надати тимчасовий прихисток. 

Волонтерка Восток SOS Віолетта зголосилася супроводити літню жінку до Праги та передати під опіку рідних, оскільки самостійно вона це зробити не могла.

Весь час із ними на зв’язку був Ярослав Корнієнко, саме він зустрічає евакуйованих у Дніпрі та закриває всі необхідні запити від переселенців.

В результаті злагоджених дій волонтерів бабуся змогла возз'єднатись із своїми рідними у Чехії.

Де саме фонд збирає іноземні донати?

Постійні роз’їзди та поточна діяльність фонду потребує фінансової підтримки. На допомогу волонтерам стають небайдужі жителі з країн Європи. 

На допомогу волонтерам Восток SOS стають небайдужі жителі з країн Європи На допомогу волонтерам Восток SOS стають небайдужі жителі з країн ЄвропиПозаминулого тижня іноземний волонтер фонду “Восток SOS” їздив додому у невеликому відпустку. Вони разом із братом зупинилися в Німеччині в улюбленому барі. Хлопці придбали пиво, яке, за словами продавця,  випускають на підтримку України. Вже подивившись на пляшку, вони побачили, що донати ідуть саме на “Восток SOS”.

Світлана - власниця крафтового виробництва імбирних пряників в Голландії, яка з початку повномасштабного вторгнення направляє частину заробітку у “Восток SOS”.

Після початку вторгнення жінка забрала до себе свою маму і разом з нею почали випікати новий вид пряника – сердечко у кольорах прапору України. Таким чином бізнес у Європі працює на перемогу та допомогу волонтерам фонду. 

“Це дуже цікаво та дуже мотивуюче, що люди по всьому світу роблять кампанії, щоб донатити нам кошти: продають імбирні пряники у Нідерландах, роблять хенд-мейд мило у Берліні”, - розповідають у фонді про підтримку небайдужих жителів у Європі. 

Евакуації потребують не тільки люди

Нині у Сєвєродонецьку тривають запеклі бої, проте певний час назад волонтери фонду встигли вивезти у безпечне місце 9 цуценят. Хоч їх господар відмовлявся виїхати, волонтери змогли придбати 29 мішків корму, чого вистачить на тривалий час. 

Надалі фонд планує розширювати свою діяльність на інші регіони України, проводити більше консультацій з постраждалими, намагатись доставляти більше гуманітарної допомоги переселенцям.

А поки що волонтери фонду радять жителям прифронтових регіонів не зволікати та телефонувати, якщо їм потрібна допомога у виїзді, евакуюватися, якщо вони ще це не зробили:

“Залишатися на прифронтових територіях небезпечно. Ця війна росії проти України не має жодних правил та принципів. Ворог бачить мішень у цивільних людях, а не у стратегічно важливих об'єктах. Зазвичай евакуаційний екіпаж складається з 2 людей: водій та помічник. Тому це у більшості випадків 2 людини. Якщо в нас є навіть одна заявка на евакуацію з населеного пункту, то ми відправимо туди цей екіпаж”

На сторінці “Восток SOS” опубліковані поради про евакуацію та можливі подальші дії. Дзвоніть їм на гарячу лінію, щоб отримати допомогу.

Матеріал підготовлено в межах програми «Сильні медіа – сильне суспільство», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору авторів.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev