«Поразка росіян в районі Сватового може перевершити те, що трапилося під Ізюмом»: думки експертів

На Сватівському напрямку на російську армію чекає черговий крах, вважають військові експерти.

«Поразка росіян в районі Сватового може перевершити те, що трапилося під Ізюмом»: думки експертів / колаж з фото DW.com та deepstatemap.live

Російське командування з поспішністю і нервовою нестриманістю почало три дні тому кидати безсистемно та розрізнено у зустрічні контратаки під Лиманом останні резерви свого Сватівського угруповання, аби за всяку ціну утримати лінію Лиман — Ямпіль. Про це пише військовий оглядач, координатор групи «Інформаційний спротив», полковник ЗСУ Костянтин Машовець.

«Обстановка для російського командування на Сватівському напрямку починає набувати, скажімо так, певну «негативну динаміку». Справа в тому, що йому досі не лише так і не вдається ані зупинити просування ЗСУ на північ від Лимана, ані відсунути їх... а й взагалі — утримати свою вже примарну «оборону по Осколу» на північ від цієї ділянки», — пише він. 

Зараз відразу в кількох місцях ЗСУ форсували річку і не тільки втримали невеликі плацдарми, успішно відобразивши ряд контратак, але й почали їх активно розширювати протягом останніх двох діб: «І якщо цей процес продовжиться в тому ж темпі, який я спостерігаю зараз, то вся ця «героїчна оборона» кордону Лиман — Ямпіль російськими військами ризикує втратити оперативно-тактичний зміст», — йдеться в матеріалі.

Звісно, ​​все це розуміють і в російських штабах. Зокрема, у штабах 20-го загальновійськового округу та 1-ої гвардійської танкової армії, які мають за задумом російського командування скласти основу нового потужного угрупування «Сватове». Зважаючи на все, підрозділам саме останньої армії поставлено недвозначне завдання — не допустити розвитку наступу ЗСУ на захід та північний захід від Сватового.

Однак, як пише Машовець, у них це явно не виходить. Та наводить ознаки цього:

— контратаки росіян «під Куп'янськом», м'яко кажучи не вдалися, довелося залишити Кучерівку, Подоли та «змиритися» з проривом ЗСУ в Куп'янськ-Вузловий;

— у районі Тавільжанки у противника теж, не все «слава богу» — ЗСУ явно розширюють свій плацдарм поблизу Дворічного;

ЗСУ вже просунулися до південних околиць Борової, а це 37,51 км до Сватового, прямою із заходу на схід, тобто набагато ближче ніж від Лимана і ближче навіть ніж із Кремінної.

Скріншот deepstatemap.live Скріншот deepstatemap.live

За великим рахунком, російське командування зараз, враховуючи все це вище перераховане, має два найбільш адекватні рішення: або перестати «битися за кожну п'ядь землі» в районі Лимана і відвести те, що ще залишилося від «мобілізаційного резерву»; або продовжити «опиратися» в районі Лимана і тоді розмір і обсяги майбутньої поразки зростуть на порядок і явно затьмарять собою те, що трапилося під Ізюмом.

Загалом рішення росіян утримати район Сватове — Старобельськ він називає спірним:

«ЗСУ вже контролюють район Білогорівки та вже ведуть бої за Золотарівку та Шипилівку, а за неперевіреною інфою бої вже їдуть навіть у районі Лисичанського НПЗ. ЗСУ вже знаходяться на лівому березі Сіверського Дінця в районі Ямполя і їм навряд чи щось завадить просунутися до Кремінної, обминаючи «героїчний козачий плацдарм» уздовж річки.

Скріншот deepstatemap.live Скріншот deepstatemap.live

Якщо прикласти ці реалії одна до одної, думаю ті, хто має хоч мінімальне відношення до планування та організації ведення бойових дій, одразу зрозуміють, до чого я хилю, і чому рішення командування противника щодо утримання району Сватове — Старобільськ я вважаю «спірним» і досить позитивним для нас... бо в такому разі, другого «харківського драпу» (цього разу, сватівського) кремлівський режим може і не пережити», — наостанок наголошує Костянтин Машовець.

Сватове та Старобільськ — це головні вузлові та логістичні точки. Втрата росією цих населених пунктів повністю обвалює фронт у Луганській області та відкочує війська рф назад до ОРДЛО та до самого російського кордону, вважає Ігаль Левін — офіцер армії оборони Ізраїлю та військовий аналітик.

«Україна продовжує натиск, звільняючи населені пункти, бере полонених та трофеї. Жодної оперативної паузи не було. Річка Оскіл форсована. Цікаво, що створити нові укріплені оборонні рубежі у ворога не виходить», — зазначає він.

Це пов'язано з нікчемним оснащенням та відсутністю мінімальної підготовки. Зараз холоднішає, і, в той час як до частин ЗСУ вже постачають зимове тепле спорядження, війська рф, як і раніше, повністю на літньому обмундируванні та забезпеченні.

Крім того, через те, що ЗСУ не послаблюють тиск, російському командуванню доводиться відправляти мобілізованих на фронт просто зараз — немає навіть елементарної підготовки. Перші ешелони прибули вже до Луганська.

Мобілізованих росіян на фронт відправляють без мінімальної підготовки / фото з відкритих джерел Мобілізованих росіян на фронт відправляють без мінімальної підготовки / фото з відкритих джерел

«Мобілізовані нічим не забезпечені: ні медициною, ні теплими речами; вони не мають ні командирів, ні нормальних засобів зв'язку. Більше того, вони не вміють користуватися системами, і навіть якби засоби зв'язку і були, це не змінило б усієї картини того, що відбувається», — пише Ігаль Левін.

Якщо ЗСУ не упускатимуть ініціативу на стратегічному рівні всю осінь і зиму, це зведе нанівець усі мобілізаційні потуги ЗС рф: останні просто не зможуть формувати і готувати нові частини, вважає він.

При цьому Україні потрібне більше зброї. «Крім ББМ (бойових броньованих машин), про які я постійно говорив і говорю, потрібні й системи артилерії, включаючи стару — будь-яку, включаючи важкі міномети, — все, що б'є на відстань: усе це для перемелювання цього неорганізованого та ненавченого м'яса, яке постачається з рф»

Військовий не бачить жодних перспектив для ворога: «Він у безвиході, і мобілізація це, мабуть, спроба путіна відстрочити момент поразки та краху своєї армії в Україні. Це явно не заплановане та не обдумане рішення».

Разом з тим, це все не відкидає факт того, що повномасштабна війна триває і тепер вона набуває нового виміру та розмаху.

«Легко нікому не буде. Це буде складна зима для ЗСУ. Але якщо для українців вона буде складною, то для ЗС рф вона буде нестерпною», — зазначає він.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev