26 років назавжди: аеророзвідник Фелікс Куртаніч віддав своє життя за Україну

Пам’ятаєте меми з дроном і табличкою «Продам гараж на Соломі», де вказано номер посольства рф в Україні? Або фото з велетенськими прапорами України, Ізраїлю чи Казахстану, які літали над Києвом? То все — робота Фелікса Куртаніча.

26 років назавжди: аеророзвідник Фелікс Куртаніч віддав своє життя за Україну / фото з особистого архіву матері воїна

Фелікс Куртаніч — активіст, ветеран АТО, здібний оператор дронів, пише Український ветеранський фонд. 

17 квітня він виконував бойове завдання поблизу Рубіжного на Луганщині, підрозділ потрапив під артилерійський вогонь — тіло Фелікса вдалося опізнати тільки за ДНК-експертизою. Разом з ним тоді загинуло ще четверо побратимів.

Позивний у хлопця — «Лис Подільський». 26 років назавжди. На фронті — з 18 років.

Ще в шостому класі на День захисника на запитання вчительки «хто хоче стати військовим?» Фелікс підняв руку. В липні 2013 року пішов вчитися у Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Активний учасник Революції Гідності у Вінниці та Києві. Очолював філію націоналістичної організації, проводив військові вишколи для молоді.

16 листопада 2014 року йому виповнилося 18. А вже у 2015-му «Лис Подільський» добровольцем став до лав батальйону «Донбас». У нього «щедра» бойова географія в АТО/ООС — Авдіївка, Широкине, Піски, Кримське, Попасна. Служив також у батальйонах ОУН, «Карпатська січ», «Айдар».

У 2020 році звільнився з армії, вступив на політологію в Університет Григорія Сковороди у Переяславі. Паралельно з навчанням зареєструвався як ФОП із геодезії та відеозйомки, почав працювати у найвідомішій українській компанії зі сфери використання дронів — Dronarium Україна. Знімав відео та фото з неба для різних українських продакшенів, запускав у небо прапори.

24 лютого 2022 року «Лис» одразу пішов у військкомат — долучився до батальйону імені Кульчицького Нацгвардії. Служив у розвідувальному підрозділі, працював із дронами.

Спочатку — бої на Київщині, потім — на Луганщині. Остання бойова вилазка — 17 квітня.

Указом президента від 24 травня Фелікс Куртаніч нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Посмертно. Поховали на рідній Вінниччині.

Фелікс присвячував себе військовим вишколам, навчанню, вдосконаленню, саморозвитку. Якщо кожен з нас так активно та вперто житиме, як він — це буде способом пам’ятати молодого захисника. Жити з ідеєю в серці, навчатися, мати візію майбутнього України. Ми пам’ятатимемо.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev