Чому коли вимикають електроенергію, "просідає" мобільний зв'язок: пояснення від НКЕК

Коли вимикається електроенергія, на мобільний зв'язок відбувається велике навантаження. Таким чином мобільні оператори роблять для абонентів пріоритетними саме дзвінки. 

За інформацією Нацкомісії з державного регулювання у сферах електронних комунікацій (НКЕК,) обладнання з якого складається базова станція мобільного зв'язку, не функціонує без електрики. Таким чином, після вимкнення електрики, сигнал слабшає, а потім узагалі зникає. Це стосується як Інтернету, так і зв’язку.

Зокрема, базові станції обладнані резервними джерелами живлення – акумуляторними батареями, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. Вони здатні забезпечувати автономну роботу базової станції від двох до п’яти годин за умови повної зарядки.

Відповідно, якщо в батареї закінчується заряд, їй потрібен тривалий час для того, аби зарядитися.

"Суттєве навантаження на мережу зменшує термін автономної роботи. Окрім того, для забезпечення функціонування 4G базові станції використовують більше електроенергії. Тому під час блекаутів мобільні оператори відключають частину обладнання, наприклад окремі частотні діапазони або стандарти, щоб у пріоритетів були дзвінки", – зазначають у комісії. 

Разом з тим, у НКЕК радять у період блекауту краще користуватися послугами SMS та месенджерів, які поглинають менше ресурсів, ніж мобільний інтернет. 

Також варто не зловживати передачею даних: фотографії, відео, голосові повідомлення й інший «важкий» контент за таких обставин краще не передавати, обмежтесь базовим функціоналом.

Звичний режим роботи мобільного Інтернету відновлюється одразу після стабілізації електропостачання.      

У випадку втрати зв’язку у мережі вашого оператора можна скористатися послугою національного роумінгу на мережах операторів  Vodafone Ukraine, Kyivstar, lifecell та 3mob.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev