Дати час, щоб постраждалий вижив: у МОЗ нагадали основні правила першої допомоги

Сьогодні Україна зазнала масових обстрілів росіян. Цілили не лише в об’єкти інфраструктури, як заявляв путін, а й по мирних локаціях – у житлові будинки, на території дитячих майданчиків, у парки та в центр Києва – туди, де на дорогах стояли сотні машин у звичному ранковому потоці.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Внаслідок обстрілів загинули 11 людей, поранені – 89 осіб. Саме завдяки своєчасно наданій першій допомозі останнім кількість потерпілих із тяжкими травмами зменшилася – оскільки на місці людям допомагали не лише спецслужби (зокрема, ДСНС та поліція), а й цивільні. Тож українцям нагадують, як першою медичною допомогою можна подарувати потерпілому ще більше шансів на швидке виздоровлення, а інколи – на життя.

Зокрема, перше правило – що надавати домедичну допомогу варто лише за умови, що це не загрожує вашій безпеці. Для цього спершу огляньте місце події та переконайтесь, що вам нічого не загрожує. Якщо маєте можливість, перемістіть постраждалого у більш безпечне місце. Це можна зробити, перетягнувши його за одяг або руки (якщо ті не постраждали). Важливо убезпечувати голову потерпілого під час переміщення, аби вона не “терлася” об дорожне покриття.

Потім оцініть стан постраждалого – зокрема, перевірте, чи він у свідомості, чи дихає. Якщо у постраждалого в роті є сторонні предмети, рвотні маси, приберіть їх для відновлення дихання. Зверніться до людини із запитанням, щоб визначити, чи вона у свідомості. При цьому не натискайте на частини тіла пораненого для того, щоб визначити його стан.

"Нормальне дихання – це не менше 2-3 видихів за період часу, коли ви можете вголос порахувати від 501 до 510 (10 секунд)", – відзначають у МОЗ.

Якщо постраждалий у свідомості, то нагальної необхідності перевіряти пульс та дихання одразу немає. 

Після цього зверніться за допомогою до наявних на місці медиків (якщо вони є) або зателефонуйте за номером 103 для виклику бригади екстреної медичної допомоги. Якщо необхідно, то зверніться до інших екстрених служб – у поліцію або Державну службу з надзвичайних ситуацій.

Якщо постраждалий має кровотечу, спробуйте зупинити її, використовуючи кровоспинний джгут/турнікет або тугу пов'язку. Накладайте його на кінцівку максимально високо. Правильно накладений кровоспинний джгут чи турнікет передбачає, що кровотеча зупинена. За відсутності засобів для зупинки кровотечі тисніть на рану руками або використайте пояс (якщо немає інших варіантів).

Зафіксуйте час накладення джгута/турнікету (для цього буде найкраще використовувати таймер). Важливо: не переставайте тиснути на рану до приїзду медиків чи накладення кровоспинного джгута/турнікета.

У МОЗ  додають: якщо потерпілий у свідомості, він може самостійно намагатися прибрати джгут чи турнікет, оскільки ці кровоспинні засоби робитимуть йому боляче. Не можна дозволяти йому це зробити.

Якщо навіть після зупинки кровотечі та забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого не з'явились ознаки життя, розпочинайте серцево-легеневу реанімацію (СЛР). Для цього покладіть постраждалого на спину і тисніть посеред грудної клітини двома руками, накривши основу однієї долоні другою долонею. Глибина натискання має становити 5-6 см. Частота натискань має складати 100-120 на хвилину.

Якщо постраждалий без свідомості, тримайте його у стабільному боковому положенні до приїзду бригади "швидкої". У жодному разі не залишайте постраждалого самого.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev