Для ВПО, військових, бюджетників та інших: хто і як може скористатися житловою програмою «єОселя»

З жовтня в Україні запрацювала державна житлова програма «єОселя», що передбачає надання громадянам України пільгових іпотечних кредитів від 3 до 7% річних на 20 років для придбання квартири в багатоквартирному будинку або майнових прав на житло, що будується.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Хто може скористатися цією програмою та що для цього потрібно, розповідає Юрпорадник для ВПО. 

Згідно з Постановою Кабміну від 02.08.2022 № 856, на забезпечення доступним іпотечним кредитуванням за програмою «єОселя» можуть претендувати громадяни України, які належать до однієї з таких категорій:

під 3% річних:

  • військовослужбовці Збройних Сил за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держтрансслужби, військові прокурори Офісу Генерального прокурора, особи рядового і начальницького складу ДСНС, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейські та члени їх сімей;
  • медичні (фахівці та професіонали), педагогічні та наукові (науково-педагогічні) працівники закладів державної або комунальної форми власності;

під 7% річних:

  • ветерани війни та члени їх сімей;
  • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (крім тих, яким виплачена одноразова грошова допомога);
  • внутрішньо переміщені особи;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім’ї.

Разом із тим кандидати, які підпадають під одну із наведених вище категорій, мають відповідати додатковим вимогам, а саме:

  • вік — від 18 до 70 років (включно);
  • платоспроможність — підтверджена документально можливість здійснювати платежі з погашення та обслуговування кредиту;
  • відсутність у кандидата та членів його сім’ї діючих пільгових державних іпотек та лізингу;
  • не належати до осіб під санкціями та не перебувати у реєстрі олігархів.
  • не мати у власності понад 52,5 кв. м. для сім’ї з однієї особи та 21 кв. м. — на кожного наступного члена сім’ї (НЕ враховується нерухомість, що розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій або на території, яка перебуває в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Подати заяву на пільгове іпотечне кредитування можна за допомогою порталу Дія https://cutt.ly/v1C2Eu1. Із документів при цьому додатково потрібно буде надати:

  • довідку про доходи за останні 6 місяців;
  • довідку за формою ОК-7.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev