Фізична ідентифікація ВПО в «Ощадбанку»: чи треба проходити під час воєнного стану?

Чи потрібно переселенцям, які отримують пенсію чи соціальні виплати, проходити фізичну ідентифікацію в «Ощадбанку» під час воєнного стану?

Фізична ідентифікація ВПО в «Ощадбанку»: чи треба проходити під час воєнного стану? / фото з відкритих джерел

«Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи потрібно проходити наразі фізичну ідентифікацію щороку, щоб не блокували пенсію? Я переселенка, на обліку як ВПО з 2015 року у Дніпрі, нікуди не переміщувалася, живу по тій самій адресі. Останній раз проходила ідентифікацію в Ощадбанку за своєю ініціативою на початку лютого 2022 року. Смс-ки про ідентифікацію чомусь не надходять», — з таким питання до Юридичного порадника для ВПО звернулася переселенка. 

Юристи надали наступну відповідь:

Переселенці, які отримали довідку про взяття на облік ВПО до 24 лютого 2022 року та є отримувачами пенсії та / або соціальних виплат, дійсно, повинні здійснювати фізичну ідентифікацію кожні 6 місяців шляхом:

  • особистого звернення до відділень АТ «Ощадбанк» або
  • авторизації в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою «Дія.Підпис».

При цьому постановою Кабміну від 5 листопада 2014 року № 637 від такої процедури звільнені особи з інвалідністю I групи та особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги не проводиться. Також не підлягають фізичній ідентифікації переселенці, які вперше отримали довідку про взяття на облік ВПО після 24 лютого 2022 року, навіть за умови отримання ними пенсії або соціальних виплат.

Разом із тим згідно із Законом України від 17.03.2020 № 530-IX забороняється зупинення АТ «Ощадбанк» видаткових операцій за поточним рахунком ВПО за відсутності проходження нею фізичної ідентифікації під час карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни. На аналогічний строк продовжується дія банківських карток, виданих переселенцям в «Ощадбанку».

Враховуючи, що карантинні обмеження продовжено постановою Кабміну до 31 грудня 2022 року, непройдена у цей період фізична ідентифікація в «Ощадбанку» переселенцями, які отримали довідку про взяття на облік ВПО до 24 лютого 2022 року та є отримувачами пенсії та / або соціальних виплат, не є підставою для припинення їм виплат банком. Відповідно до 31 грудня 2022 року переселенці мають повне право не проходити фізичну ідентифікацію як ВПО без загрози блокування «Ощадбанком» рахунків.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev