ФОТО. Деокупований Святогірськ: місто поглядом очевидця 

ЗСУ нещодавно деокупували Святогірськ. Потрапити туди важко: хоча місто вже майже як тиждень контролюють українські військові, воно все одно ще надто небезпечне. Щодня росіяни обстрілюють його з мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. І вгадати, коли та куди прилетить снаряд, абсолютно неможливо.

Деокупований Святогірськ: місто поглядом очевидця / фото: Олексій Кашпоровський

Єдина дорога в населений пункт пролягає через річку: потрапити до Святогірська можна лише човном, ризикуючи отримати «подарунок» з ворожого дрону, повідомляє воєнкор Олексій Кашпоровський на своїй сторінці у Фейсбуці. 

«Саме місто постраждало не так сильно, як навколишні села. Так, тут вистачає зруйнованих хат, розтрощених та пограбованих готелів. Але їх значно менше, ніж очікувалося. Військові пояснюють це тим, що саме місто надто незручне для оборони — розташоване в улоговині, воно проглядається з усіх навколишніх висот», — пише чоловік. 

В місті переважно живуть пенсіонери, які під час окупації звикли ховатись. Поряд з тим на безчинь з боку окупантів не нарікають. Кажуть, ті жили у штабі і декілька разів роздавали скромні харчові набори: по дві банки тушонки, якась рибна консерва, крупи та макарони. 

Потрапити до Святогірська, як і до інших деокупованих населених пунктів Донеччини наразі неможливо без дозволу: відповідне розпорядження підписав голова обласної держадміністрації, начальник обласної військової адміністрації Павло Кириленко на виконання розпорядження Командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

Діятиме заборона до завершення проведення у цих населених пунктах стабілізаційних заходів. 

«З 16 вересня 2022 року запроваджуються заходи особливого режиму в’їзду і виїзду, руху транспортних засобів на деокуповані території шляхом заборони несанкціонованого (без відповідного дозволу) в’їзду громадян, іноземців та осіб без громадянства, переміщення транспортних засобів на територію деокупованих територіальних громад Донецької області до завершення проведення стабілізаційних заходів на деокупованих територіях», — йдеться в повідомленні ОВА.

Нагадаємо, про звільнення Святогірська від російських окупантів стало відомо 12 вересня. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev