Герої оборони Маріуполя: майор Микита Надточій, який тимчасово очолив полк «Азов»

Микита Надточій, отримавши поранення та залікувавши рани, повернувся до строю.

Майор Микита Надточій

Майор Микита Надточій з позивним «Раз-два» тимчасово виконує обов’язки командира полку «Азов», і це кадрове рішення — пряме доручення Дениса «Редіса» Прокопенка, пише Український ветеранський фонд.

Бойовий шлях «Раз-два» розпочався у 2014 році. Під час російського вторгнення у Крим і Донбас він навчався на історика в черкаському виші, а вже у вересні 2014 року прибув для виконання бойового завдання на Донеччину. Його перша посада в «Азові» — стрілець, помічник кулеметника.

У 2022 році, на момент оборони Маріуполя, Микита вже був командиром 2-го батальйону окремого загону спеціального призначення «Азов».

«Зона відповідальності мого підрозділу — західна сторона Маріуполя. Ми приймали бій з російським угрупованням, яке вийшло з Криму, і прямувало на нас через Херсон, Мелітополь, Бердянськ… Полонені казали, що не розуміли та не знали, куди їдуть. Але в усіх головних машинах при наступі були JPS та поставлена точка — місто Маріуполь», — розповідає «Раз-два» в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Під час перших днів боїв за місто комбат поставив головне завдання своїм підлеглим — допомагати цивільним: їжею, ліками, першою медичною допомогою. «Азовці» постійно провідували цивільних, котрі ховалися від ворожих ударів у сховищах.

Але були і серйозні рейдові дії на територію, котру контролював противник.

«Тоді ми не отримали жодного поранення та розгромили ворожу техніку. Все це було сплановано з моїми хлопцями за 5 хвилин “на колінах”. Співвідношення сил? Менше взводу українських військових та більше роти росіян», — каже офіцер.

Одного дня він отримав поранення, коли вивозив з поля бою поранених та загиблих.

«Хотів завезти на територію “Азовсталі” до шпиталю, але спрацювала штурмова авіація, ракета впала дуже поруч, осколки потрапили в голову, руку, обидві ноги та живіт. 21 березня була перша спроба успішної евакуації — і я був у числі перших, кого вивезли повітряним коридором з Маріуполя. Коли ми прилетіли до території, підконтрольній Україні, то зраділи трішки… Чому трішки? Бо хотілося приносити користь далі, бути зі своїми бійцями… Взагалі, коли командир сказав, що мені треба вилітати, я взяв із нього обіцянку, що він організує доставку мене назад на “Азовсталь”, як тільки я стану в стрій та одужаю», — розповідає «Раз-два».

Микита Надточій наголошує, що «Азов» разом із усім гарнізоном Маріуполя виконав своє завдання в повному обсязі.

«Якби я був на стороні противника — я би дуже сильно почав поважати цих хлопців», — резюмує він.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev