«Індекс Олів’є»: на окупованій Луганщині ціни втричі вищі за українські

Вартість базового набору для радянського салату у Сєвєродонецьку та Рубіжному виявилась вищою від луганських цін. Відповідне «дослідження» опубліковано на «республіканських» інтернет-ресурсах. 

«Індекс Олів’є» в окупації: в «лнр» ціни втричі вищі за українські

Знайти логічне обґрунтування такій тенденції ціноутворення складно, адже роботи у розбитих росіянами містах на всіх немає. Великі підприємства, як «Азот» у Сєвєродонецьку та «Зоря» у Рубіжному пошкоджені російськими обстрілами та нині ріжуться окупантами на метал. Найтяжче жити пенсіонерам, про що вони самі жаліються на відео. 

«Цены очень высокие. И каждый день пятерка-десятка добавляется», — жаліється мешканка Рубіжного. 

За кадром люди діляться — після життя у підвалах ціни на продукти виявились справжнім шоком, адже в Сєвєродонецьку та Рубіжному вони вдвічі вищі за луганські. Дрібні яйця коштують 85 рублів, найдешевша ковбаса — по 800, сало — по 400, олія — по 200, а майонез — по 150 рублів. Набір для «Олів’є» коштує 1500 рублів, що є непід’ємною сумою для більшості мешканців «звільнених» міст Луганщини. 

Варто додати, що і на українських ринках ціни на набір продуктів для популярного салату за 2022-й рік зросли. Найбільше подорожчали овочі, а саме морква та цибуля — на 180%. Так, наразі ціни на ріпчасту в середньому становлять до 30 грн/кг, тоді як у грудні 2021 ціна була близько 11 грн/кг. Кілограм моркви вартує від 15 до 25 гривень, минулого року ціна була близько 8 грн. Картопля коштує від 12 грн за кілограм. Ціна на солоні огірки становить від 70 до 150 грн/кг, а консервований горошок «стартує» від 30 грн за банку. 

Всі цінові рекорди побили яйця — зараз їх середня вартість складає близько 65 грн за десяток, що на 90% дорожче минулорічної ціни.

За майонез доведеться викласти від 20 грн за 330 грамів, а якісна ковбаса стане у ціну від 150 грн/кг. За підрахунками аналітиків, щоб приготувати три кілограми салату «Олів'є», українцям наразі потрібно витратити близько 300 грн, що у рубльовому еквіваленті становить близько 450 рублів. 

Об’єм салату за 1500 рублів «дослідники» не назвали.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev