«Казачебєсіє» в ОРДЛО: окупанти створюють «казачі» бурси на базах захоплених навчальних закладів Луганщини

У захопленій окупантами Кремінній місцеві гауляйтери збираються відкрити «казачий» кадетський корпус. Ще один створюватимуть у Старобільську, фактично віджимаючи приміщення у Старобільського профучилища. «Казачих» корпусів мало бути не може, тож під них перепрофілюють вже існуючі захоплені українські заклади освіти.

«Казачебєсіє» в ОРДЛО: окупанти створюють «казачі» бурси на базах захоплених навчальних закладів Луганщини

Луганський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії» було створено 29 років тому. У 1993 році ліцей, як один із найперших ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою в Україні, почав свою роботу на базі частини майна Луганського вищого військового авіаційного училища штурманів, передає «Вчасно». 

У 2014 році заклад пережив перший переїзд: у серпні територія ліцею була захоплена терористами, а навчально-матеріальна база вщент розграбована та знищена. Тож з листопада 2014 року навчальний заклад було переміщено на підконтрольну українській владі територію до Кремінної. 24 лютого 2022 року історія знову повторилася: росія змусила один з найкращих навчальних закладів України їхати вже з Кремінної.

За час роботи в Кремінній завдяки активній співпраці керівництва закладу із обласною владою, урядом, міжнародними партнерами матеріально-технічна база та інфраструктура ліцею дозволяла називати його однією з візитівок області.

Тепер тимчасові гауляйтери, призначені самопроголошеною псевдовладою неіснуючої республіки «лнр», вирішили відкрити «республиканский казачий кадетский корпус имени михаила шолохова». Корпуси ліцею постраждали від російських обстрілів, тож тепер посіпаки кремля самі ж і планують ремонтувати будівлі.

Корпуси ліцею постраждали від російських обстрілів Корпуси ліцею постраждали від російських обстрілів

Ще один «казачий» ліцей «имени василия маргелова» окупанти планують відкрити у захопленому Старобільську. Єдина відмінність в тому, що студенти, педагогічний склад та керівництво ліцею покинули Кремінну самостійно 24 лютого, а от студентам та викладачам Старобільського професійного училища, де, власне, і планується дати старт роботі новому навчальному закладу майбутнього «гарматного м’яса», доведеться переміщуватися в інші будівлі.

Обидві ідеї належать секретарю генради «єдиної росії» андрію турчаку.

«Казачебєсіє» має розширюватись і далі. Наразі на окупованих територіях вже працюють два «казачіх кадетських корпуси»: «республиканский казачий кадетский корпус имени маршала авиации александра ефимова» та «алчевский казачий кадетский корпус имени генерала платова». Варто додати, що окремим розпорядженням так званого уряду «лнр» Біловодський аграрний коледж вже перейменовано на «беловодский казачий кадетский колледж имени павла дремова».

Бойовика дремова, який, до речі, був послідовником того ж платова та відправився на концерт до кобзона в грудні 2015 року.

Наразі в староокупованій частині Луганської області працюють два подібних заклади, де плекають майбутнє «гарматне м'ясо» для росії — в Луганську та Алчевську.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev