“Хвилі мобілізації після Нового року не планується”: у ЗСУ розповіли, яка ситуація на фронті зараз і чого очікують у січні

“Мобілізація відбувається щоденно, планово”: у ЗСУ розповіли, яка ситуація на фронті зараз і чого очікують у січні.

Від 24 лютого в Україні триває поступова мобілізація населення у лави ЗСУ, оголошена Указом Президента України. Тож з самого початку жодних “хвиль” мобілізації не було. Про це повідомив на брифінгу Роман Горбач, начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ. 

Як пояснив військовий, з кожною мобілізацією потреба в “нових силах” стає все меншою. Зокрема, на першому етапі було призвано більше людей для служби, але з часом обсяги й потреби постійно знижувалися. Тож станом на зараз вони набагато нижчі, ніж на початку повномасштабного вторгнення. 

“Кількість людей, яких ми призиваємо по мобілізації, залежить від обстановки на фронті. Усі показники за кількістю особового складу є плановими, прораховуються Генеральним штабом, і так само планово проводиться мобілізація центрами комплектування. Тому говорити, що після Нового року буде нова хвиля – не можна. Оскільки фактори, які впливають на мобілізацію, давно враховані, й за минулими заявками призвано від 200 до 300 тисяч громадян до лав Збройних сил. Зараз ми працюємо відповідно плану, нових хвиль не передбачається, але й надалі відбувається планова мобілізація. Тобто й після Нового року будуть призиви громадян”, – пояснює Роман Горбач. 

Кого зараз призивають у лави ЗСУ?

Військовий зауважує, що станом на зараз в основному призивають на службу людей, які мають досвід проходження військової служби та тих, хто вже має бойовий досвід участі в АТО/ООС. 

“Потрібні практично всі спеціальності для комплектування Збройних сил України, а також інших формувань. Звісно, у процентному співвідношенні ми більше призиваємо загальновійськових, танкових стрільців. Але не можна сказати, що нам не потрібні зв’язківці, шифрувальники тощо. Тобто потреба є майже однакова стосовно усіх спеціальностей”, – каже Роман Горбач.

За словами начальника управління, ситуація по регіонах не надто відрізняється – оскільки найважливіше. що формує мобілізацію в окремій області – це мобілізаційна спроможність. 

“Важлива наявність мобілізаційного ресурсу – людей відповідних спеціальностей у цих регіонах. Ще до початку війни у нас була сформована статистика – облік військовозобов’язаних. Є база, де чітко вказана статистика, скільки конкретно по кожному територіальному центрі комплектування є людей відповідної спеціальності. І тоді цим ТЦК є завдання у конкретний час знайти конкретного спеціаліста”, – пояснює Роман Горбач.

Між деокупованими та вільними територіями в аспекті призову різниці немає – громадянин, навіть переселенець, так само зобов’язаний прибути до ТЦК й він так само підлягає мобілізації, як і корінний мешканець цієї області. 

Підготовка й тренування воїнів: як і де навчаються ті. хто ще не служив?

Роман Горбач, військовий, пояснює: станом на сьогодні відбувається призов і тих громадян, які не проходили військову службу. Але ця категорія громадян в обов’язковому порядку відправляється на навчання у навчальні центри та вищі військові навчальні заклади. Індивідуальна підготовка триває мінімум місяць. А потім, залежно від складнощів спеціальності, термін підготовки може збільшуватися. 

“Залежно від спеціальності надається інколи додатковий місяць або два-два з половиною для навчання. Мова саме про індивідуальну підготовку. Однак, крім цієї, є й колективна підготовка військовослужбовців. 

Коли підрозділ готують до залучання у зону бойових дій, з ним (з усіма військовими водночас) проводяться заняття на полігонах та інших ділянках місцевості. Така підготовка (індивідуальна й колективна водночас) займає 2-3 місяці й більше. Тож в обов’язковому порядку люди все одно проходять підготовку та бойове злагодження – навіть якщо вони вже проходили строкову службу або мають досвід виконання бойових задач”, – пояснює Роман горбач.

“Забронювати” чоловіка для цивільного життя: як відбувається процес бронювання?

Тих осіб, яких потрібно “забронювати”, теж немало. Але для процедури керівник підприємства чи установи самостійно клопоче щодо бронювання деяких громадян, у яких є більша потреба у цивільному житті, ніж у військовому. 

“Це питання підіймається від профільного міністерства економіки до міністерства оборони й після узгодження по кожному прізвищу окремо приймається рішення. Потім, на підставі наказу Мінекономіки з прізвищами, територіальний центр комплектування здійснює бронювання цих громадян. Але це має бути обгрунтовано по кожному громадянину окремо”, – пояснює Роман Горбач. 

У порівнянні з довоєнним часом ситуація з ухилянтами лишається проблемою, але невисокою. 

“Є категорія, яка ухиляється не лише від проходження строкової служби, а й від уточнення власних даних, коли громадян викликають просто для явки до центру комплектування. Така категорія справді є, але ця цифра не така значуща – і таких людей не так багато на загальну масу населення”, – каже військовий.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev