Комендантська година та "віджим" чужих осель: сумне сьогодення окупованої Луганщини

Російські загарбники ввели на окупованій Луганщині комендантську годину, порушення якої може вартувати життя. А місцеві маргінали в окупованих містах допомагають бойовикам у «віджимі» людських осель.

Сумне сьогодення окупованої Луганщини/фото з відкритих джерел

Мешканці тимчасово окупованих територій Луганщини розповідають про введення обмеження перебування на вулиці у вечірній та нічний час,  повідомляє «Вчасно». Порушення графіку заборони може потягнути за собою розстріл.

«Обмеження з 19:00 до 05:00. Сказали, якщо когось побачать стрілятимуть на поразку, без розбору», - повідомляють місцеві жителі у соцмережах. 

Досі відсутній мобільний зв'язок: іноді якось пробивається, а от мобільного інтернету взагалі немає. Домашнього дротового інтернету майстри не радять чекати.

«Таке почуття, що не на 30 років тому відкинуло, а на 100. Більшість людей там чекають на повернення України. Паспорти багато хто не змінював і не хочуть, їздять з перепусткою», - йдеться в повідомленнях.

У Сєвєродонецьку окупанти намагаються провести інвентаризацію квартир, розвісили оголошення по під’їздах аби люди сповіщали так звану владу про наявність порожнього житла, - повідомляє очільник військової адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк:

«Туди заселяють представників окупаційної адміністрації і бойовиків. Це елемент тиску на сєвєродончан із вимогою повернутися в місто – але це не стало повальним явищем, люди віддають перевагу залишатися в евакуації».

Місцеві мешканці, які вишукують можливість зв'язуватись із вільними територіями повідомляють про те, що бойовикам традиційно допомагають місцеві маргінали.

«В нас в будинку живе пара алкоголіків. В них хіба що «Тесли» поки немає. Ходять у брендових речах, натаскали собі в хату сучасної побутової техніки. Народні міліціонери не звертають уваги на це, бо ті їм «стучать». Пару днів тому обходили квартири з нотатником, стукали в двері та записували де хто живе, а де порожньо. І зі списком в комендатуру. Те саме в інших сусідніх будинках», - повідомляє власне джерело «Вчасно з Сєвєродонецького району.

У Рубіжному також триває «віджим» житла у місцевих мешканців. Порожні квартири окупаційна влада оголошує внесеними до маневрового житлового фонду. У квартири заселяють бойовиків та колаборантів.

"Порожні квартири окупаційна адміністрація Рубіжного оголошує внесеними до маневрового житлового фонду. Відповідні оголошення з адресами розповсюджують по місту.  Власникам перелічених квартир треба з’явитися протягом 10 днів з моменту розміщення повідомлення "для погодження питання по заселенню в ці квартири", - розповів  голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. 

В окупованому Лисичанську також складна ситуація, повідомляють джерела «Вчасно».  Жителі міста лише бачать, як окупанти крадуть чуже майно: військові рф обкрадають квартири, будинки, гаражі. Забирають речі, побутову техніку, будматеріали та все, що має хоч якусь цінність. "Вивозять все, що бачать. Квартири і будинки грпбують до останнього. Заселилися у всі помешкання, де є каміни", – каже один із мешканців Лисичанська.

Про беззаконня та злочини окупантів люди жаліються також у місцевих пабліках. 

Для звичайних мешканців окупованих міст нова «влада» не робить нічого, окрім розвішування бігбордів із зображеннями російських загарбників, а для місцевого населення навіть гуманітарної допомоги не організували. 

Тотальний контроль і репресії

Окупація Луганщини Окупація Луганщини

Після впровадження «воєнного стану» на окупованій частині Луганщини посилилися репресії місцевого населення.

Уряд так званого "лнр" розповідає мешканцям Луганщини, що запровадження воєнного стану на території є лише частиною процесу інтеграції до складу рф і жодних нововведень для цивільного населення не буде.

Проте за словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая на території спостерігають контроль за телефонними переговорами, повідомленнями в Інтернеті, перевірки поштових відправлень затримання на вулиці до 30 діб, офіційне обмеження виїзду, обшук транспортних засобів, заборона страйків, обмеження вибору місця проживання та примусове відселення.

Громадянам продовжують примусово вручати повістки попри те, що часткову мобілізацію на території рф вже завершили.

“Воєнний стан там запровадили, а про теплопостачання забули. Хоча ні, звітують про 98% готовність. Щоправда, тільки в Луганську, Алчевську, Антрациті, Первомайську та Ровеньках", – коментує Гайдай.

Зокрема, в жодному із окупованих міст централізованого опалення цьогоріч не буде. А це – за словами голови Луганської ОВА, не одна тисяча багатоповерхівок. Їх мешканці очікують на «русскую зиму».

Також рашисти зменшують кількість цивільних навчальних закладів. Біловодський аграрний коледж перейменували на «козачий кадетський професійний коледж імені павла дрьомова». Аграрні заклади освіти перепрофільовують на військові.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev