Кожен тиждень починається з гімну московії: реалії освіти у школах Маріуполя 

Російська пропаганда намагається контролювати усі сфери життя маріупольських школярів.

З дитинства учням замість організації нормального освітнього процесу промивають мізки та нав’язують рашистську ідеологію. Про це розповідає радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

За словами Андрющенка, зараз у Маріуполі діє 16 шкіл. З них приблизно 10 на електроопаленні.

Система освіти наразі дуже нагадує на радянську. Школи переповнені дітьми, таким чином, навчання відбувається у дві зміни.

Початкова школа та старшокласники відвідують заняття зранку, середня школа, тобто учні від 4 класу, навчаються в другу зміну. Відтак, молодші діти змушені повертатися з уроків вночі.  

Радник мера Маріуполя розповідає, що навчання відбувається в коридорах. Це не стосується відремонтованих та “показових” шкіл. Також буває, що декілька класів містяться в одному коридорі на відстані витягнутої руки і вчаться різним предметам водночас.  

“Головний акцент в навчанні робиться на історії московії та російської мові. Українська з 2023 доступна як “рідна” або “іноземна” за особистим зверненням батьків. З огляду на реалії ніхто навіть не ризикує. Підручників дітям не вистачає, тому один підручник з будь-якого предмета на двох-трьох дітей це доволі поширена практика”, – розповідає Андрющенко.  

Пропаганда відіграє важливу роль в шкільному житті, тому кожен тиждень починається з гімну московії.

Також понеділки в дітей починаються із виховної роботи, яка має назву “Разговоры о важном”.

Андрющенко пояснює, що якщо немає “національних свят”, то на цій “годині ненависті до України” дітям вбивають в голову російські наративи про героїв, які не існували, та вкрадені досягнення.

Окремою темою є дитячі вистави “Драматичного театру”. Щотижня кожна школа має забезпечити присутність до 100 дітей різного віку на виставах. Квитки платні, але діти змушені їх купувати – звідси аншлаги.  

Так зване “міністерство держбезпеки днр”, своєю чергою, контролює всі сценарії “культурно-масових” заходів в школах, включно з новорічним святкуванням. За це відповідає директор та завуч, в разі порушення загрожує звільнення та підвал.  

На цьому весь цинізм не завершується. Відтепер старшокласники змушені перездавати іспити, які здавали раніше. 

“Всіх учнів 10-12 класів зобов’язали перездати екзамени щодо закінчення середньої школи. Без цього атестату про середню освіту видавати не будуть. Українські результати оцінювання не приймаються, якщо навіть збереглися всі необхідні папери”. 

Страждає не лише організація освіти, а й харчування, яке доступне лише 6 школам з 16. В інших немає навіть на рівні сухих перекусів, діти змушені або ходити голодними, або нести щось із дому.  

“Така реальність. Сумна, але зрозуміло інше. Після деокупації простого повернення до української системи викладання (звісно за умови ретельної  переатестації вчителів) буде достатньо, аби повернути дитячі мізки на місце. Але, поки так. Дитячий гулаг у вигляді шкіл”, – підсумовує радник мера.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev