Квиток в один кінець: для війни в Україні хочуть завербувати до 50 тисяч російських "зеків"

За різними оцінками, проти України вже воюють до трьох тисяч російських засуджених, а близько двох сотень уже було вбито.

Ув'язнені, завербовані під Петербургом. Фото з блогу правозахисниці Ольги Романової

За інформацією, кремль поставив «план» зібрати на війну в Україні до 50 тисяч ув'язнених. Засуджених вербують до лав бійців ПВК Вагнера, підконтрольного Євгену Пригожину. Це підтверджують самі російські правозахисники.

Щоб набрати армію із «зеків», Пригожину доводиться об'їжджати колонії від Мурманська до Адигеї, і слідчі ізолятори в Підмосков'ї, в яких утримуються підозрювані та обвинувачені, кримінальні справи яких тимчасово припиняють.

Зазначається, що ще з кінця липня Пригожин особисто об'їжджає виправні колонії, де запрошує засуджених — насамперед убивць та розбійників — вирушити на війну, обіцяючи натомість великі гроші, а головне – звільнення та помилування. Але лише тим, хто повернеться живим. А таких буде не багато, адже живі ув'язнені росії не потрібні.

«Ми знаємо про тіла, які перебувають у зоні бойових дій, і їх діставати звідти ніхто не збирається. Ми поки не знаємо про жодний випадок доставки тіла, такого немає», — розповідають правозахисники на росії.

Деякі можуть бути вбиті самими вагнерівцями, якщо спробують втекти чи перейти на інший бік.

 «За ними йдуть загони з досвідченіших вагнерівських головорізів, і про це відверто говорить Пригожин. Там на них чекає розстріл на місці. Скоріше за все розстріл на місці загрожує не лише за дезертирство, а, наприклад, перед виплатою зарплати. Чому б ні», — кажуть на росії.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev