Мобільні телефони, старлінки і навіть фотоапарати: як пристрої викривають військових в зонах бойових дій

«Якщо я зможу тебе знайти, я можу тебе знищити», — корисними порадами, як не стати мішенню для ворога, діляться українські військові. 

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Мобільні телефони, старлінки і навіть фотоапарати - це все може відстежити ворог. Як не стати виявленим ворогом через прилади, розповів військовий Ілля Оголюк.

Кнопкові мобільні телефони, смартгодинники, смартфони, планшети, камери типу Nikon CoolPix P1000, приєднані до планшетів не дротами, а з допомогою Wi-Fi чи блютуз приладів — всі ці прилади транслюють в ефір унікальний ідентифікатор (МАС-адресу).

Цю інформацію з ефіру збирають ворожі БПЛА типу Орлан-10 і багато інших. Також її може отримати ворог за допомогою антидронової рушниці.

Надалі інформація надходить на станцію спостереження комплексу РЕБ, де її ідентифікують, картографують та передають ворожим артилеристам для нанесення ракетно-артилерійських ударів.

"Класична" робота комплексу РЕБ

На базі БПЛА (як от Орлан-10) запускається хибна БС (базова станція), щоб виявити увімкнені мобільні телефони на відстані до 6 км. Вона переключає абонентів з реальної базової станції на себе на відстані до 3 км.

Встановивши контроль за виявленим мобільним телефоном, на посту комплексу РЕБ здійснюється аналіз трафіку (розмови/смс) та автоматично за 10-30 с визначаються координати цього абонента, тобто фактично координати вашого мобільного телефону. Для цього здійснюється дзвінок або ж відправляється SMS-ка. Координати вираховуються шляхом вимкнення/ввімкнення хибної БС на БПЛА.

Потім координати передаються на артилерійську батарею, яка і відпрацьовує нанесення вогневого удару по вашій позиції.

Визначення координат може здійснюватись без участі власника телефону — для цього достатньо, щоб пристрій був увімкнений.

Корисні поради

  • Коли знаходитесь на близькій відстані від ворога (1-10 км), за можливості вимикайте телефон. Зручніше просто перевести його в режим "польоту" і вмикати тільки при необхідності. Те ж стосується і роботи радіостанцій та Старлінка.
  • Антена старлінків сильно гріється і її дуже добре бачать тепловізори БПЛА. Тому Wi-Fi антени роутерів та Старлінка встановлюйте в приміщеннях або нижче рівня землі. Яму чи окоп для цього рийте на відстані 100-200 метрів від свого розташування. За можливості прикривайте їх склом чи поліетиленовою плівкою.
  • За допомогою радіосканерів та пеленгаторів ворог може встановити діапазон та місце розташування ваших радіостанцій, прослуховувати та блокувати їхню роботу. Робіть короткі передачі і довгі паузи.
  • Зашифрований цифровий зв'язок захищений від перехоплення інформації, але все одно виявляє ваше місце розташування. Намагайтеся звести спілкування до мінімуму. Це вкрай важливо.
  • Маскуйте антени і кабелі. Усі УКХ та Wi-Fi антени можна сміливо фарбувати з балончика в один шар. Білу офсетну металеву тарілку супутникового інтернету Tooway можна пофарбувати в зелені тони з балончика.

Джерело: Український ветеранський фонд 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev