На Луганщині екологічні проблеми через тіла "мобіків", а на розмінування області знадобиться 10 років

Останній тиждень був продуктивним на "бавовну" в Луганській області. Але скільки б ЗСУ не знищували окупантів, ті наступають новими хвилями. 

На Луганщині екологічні проблеми через тіла "мобіків", а щоб розмінувати область, треба 10 років – Гайдай/колаж Вчасно

ЗСУ добряче "тіктокнули" кадирівців на Луганщині — там назавжди залишилось приблизно 30 орків. Це помагає, адже перериває доставку палива та боєкомплекту. Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у ефірі телеканалу Freedom. 

"Новомобілізовані" росіяни слабо підготовані

Рашисти намагаються проводити наступ,  і скільки б ЗСУ не знищували окупантів, ті наступають новими хвилями. Відповідно, відчувається, що вони встигли підвезти резерви із "мобіків".

Свіжомобілізовані дуже слабо підготовані, каже очільник Луганщини Сергій Гайдай.  Адже щоб виховати солдата, потрібен не тиждень і навіть не місяць. Зокрема, підготовка на полігоні у віртуальних умовах відрізняється від фронтової, де артилерія вбиває твоїх товаришів на очах. Це ламає психіку та впливає на моральний дух.

Тому росіяни намагаються здаватися десятками в полон. Їх кидають як гарматне м'ясо, вони нікому не потрібні, а облік ніхто не веде.

«Ці стада свіжомобілізованих вояк, не розуміючи, куди йти, де взяти припаси, їжу, або помирають часто навіть на власних мінах, або стають легкою мішенню для ЗСУ. Цих мобілізованих настільки багато, що їх навіть не рахують. Намагаються "закривати діри", завозячи кількома взводами по 30 людей, кидаючи їх — каже Гайдай. —  Тіла забирати рашистам теж не вигідно, бо якщо тіло знайдене і його повернули сім'ї, то треба робити ще й виплати. Зазвичай, відряди, які слідкують за дезертирами з фронту це кадирівці. На передовій їх не зустрінеш взагалі – вони йдуть на зачистку уже 2-3 хвилею, після того, як хтось вже захопив населений пункт». 

До речі, в окупованій Луганщині чоловіки переховуються від мобілізації на горищах чи підвалах. Ті, хто намагається виїхати з області, їх розвертають назад. Відкупитися можливо, проте зараз на території багато "фсбшників", які контролюють ситуацію і не дозволяють корупції, адже їм потрібне м'ясо, яке треба відправити на фронт. 

Екологічні проблеми через тіла рашистів

Після майже повного знищення  рашистами інфраструктури та промисловості, на горизонті з'явилися проблеми, які незабаром можуть стати справжньою катастрофою на Луганщині.

Через те, що окупанти не забирали тіла своїх вояк, рештки загиблих потрапляли в ґрунтові води. За словами Сергія Гайдая,  через це у жителів Луганщини вже почалися  проблеми зі здоров'ям.  

«У Сєвєродонецьку, люди, які пили некип'ячену воду зі скважин, серйозно хворіли, у них розпухали язики, — розказує Гайдай.  — Зараз загиблих вже набагато більше, і ніхто цих російських померлих з лісів не забирає».

Особливо потерпають від трупних залишків рашистів території Сватового та Кремінної — невдовзі вони  стануть суцільним "могильником".

Тому найближчим часом повертатися в ці населені пункти категорично заборонено, вважає очільник Луганщини.

Екологічні проблеми через тіла рашистів/Фото з відкритих джерел Екологічні проблеми через тіла рашистів/Фото з відкритих джерел

Потрібно 10 років, щоб розмінувати Луганщину

Проблемою Луганської області є заміновані території. Аби розмінувати основні дороги, мости, під'їзні шляхи, залізну дорогу, треба буде мінімум 10 років, вважає Сергій Гайдай.

На Луганщині існує багато лісів, де залишаються снаряди, які не розірвалися і туди просто так не потрапити. Зараз росіяни використовують нові пластикові міни, які не завжди можна "засікти" металошукачами.

Потрібно 10 років, щоб розмінувати Луганщину/Фото: ГСЧС Украины Потрібно 10 років, щоб розмінувати Луганщину/Фото: ГСЧС Украины


 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev