Новий рік — нові тарифи та старі виплати: які зміни набувають чинності з 1 січня?

Новий рік приносить поза всього нові закони, бюджет, правила та тарифи.

Новий рік — нові тарифи та старі виплати: які зміни набувають чинності з 1 січня?

«Вчасно» розбиралось, які фінансові нововведення набувають чинності для українців у 2023-му році. 

Мінімалки незмінні

Бюджет-2023 залишає незмінними розміри мінімальних зарплати та пенсії: 6700 та 2093 грн відповідно. Не змінюється і прожитковий мінімум. Він залишається на рівні 2589 грн. У 2023 році через обмеженість державного бюджету розміри мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму не зміняться. Лише у березні планується індексація пенсій. Попередньо йдеться про підвищення на 5,4%.

Мораторій на тарифи

Тариф на електрику для побутових споживачів з нового року і до 1 квітня, лишатиметься незмінною при споживанні до 250 кВт/год на місяць та вартуватиме 1,44 грн за кВт-год. Для тих, хто споживає більше ніж 250 кВт-год на місяць, — 1,68 грн.

Проте ціни на електроенергію для кінцевих непобутових споживачів з 1 січня зростуть — в середньому на 15 коп, а для промислових енергомістких споживачів — на 4 коп. за кВт-год.

Залишаються незмінними тарифи на газ, тепло та гарячу воду — на них і далі діє державний мораторій.

Тариф на холодну воду мав зрости на 10-30%, проте за добу до нового року НКРЕКП відправила на доопрацювання відповідну постанову. Втім на сайті комісії 31 грудня офіційної інформації про призупинення нових тарифів ще не було.

Виплати ВПО 

Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо виплат допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам у січні 2023 року. Згідно з документом, допомога на проживання надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої російською федерацією території України, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також внутрішньо переміщеним особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження.

При цьому застосовується перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), що діяв станом на 1 грудня 2022 року. Починаючи від лютого допомога надається від 1 числа місяця, що настає за місяцем, в якому був оновлений перелік територій, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Виплати у 2023 році починаються автоматично і звертатись до ЦНАПів або інших держорганів не потрібно. 

Виплати на дітей

В Україні у 2023 році виплати на дітей, над якими встановлена опіка або піклування, становлять:
— на дитину до 6 років – 4 544 грн;
— на дитину від 6 до 18 років – 5 666 грн.

Виплати одиноким матерям

Розмір цієї допомоги дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму та середньомісячним сукупним доходом сім’ї для кожного її члена.
Максимальна допомога буде у січні-грудні 2023:
—  на дитину до 6 років – 2 272 грн;
—  на дитину від 6 до 18 років – 2 833 грн;
— на дитину від 18 до 23 років (якщо навчається на стаціонарі у ЗВО) – 2 684 грн.

Аліменти

Гарантований мінімальний розмір аліментів на одну дитину, які сплачує батько чи матір, якщо у них низькі доходи, складає не менш ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Тимчасова державна допомога дітям
Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів (мінімально гарантовано від держави):
— для дітей до 6 років – 1 136 грн;
— для дітей від 6 до 18 років – 1 416,50 грн;

Допомога малозабезпеченим сімʼям (максимально):

— на дітей віком до 6 років – 2272 грн;
— на дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн;
— на дітей від 18 до 23 років (якщо навчаються на стаціонарі) – 2 684 грн;
— на працездатних осіб – 2684 грн;
— на непрацездатних осіб та осіб з інвалідністю – 2093 грн;
— на громадян, які проживають і працюють (навчаються) на території гірського населеного пункту, розмір виплати збільшується на 20%.

Термінали

Платіжні термінали стають обов'язковими у торгівлі, хоча і не для всіх: з 1 січня набуває чинності законодавство, яке вимагає від продавців наявність платіжних терміналів (POS-терміналів) для безготівкових розрахунків з покупцями, але вимога про обов'язковість такого термінала стосується майже усіх торговців у населених пунктах, де кількість населення становить понад 25 тисяч осіб. Якщо менше — є відстрочка до 1 січня 2024 року.

Пакетики та пакети 

З 1 січня 2023 року в Україні підпадають під заборону пакетики товщиною менше 50 мікрометрів. До використання дозволяються лише біорозкладні пакети. Товстіші пластикові пакети будуть дозволені, оскільки їх можна переробляти. 

Поштові тарифи

«Нова пошта» повідомила про чергове підвищення тарифів на обслуговування. Посилка вагою до 2 кг подорожчає на 10 грн і становитиме 70 грн, вагою до 10 кг стане дорожчою на 20 грн і становитиме 100 грн, до 30 кг — також на 20 грн і коштуватиме 140 грн. Пересилання документів обійдеться в 55 грн замість 40-45 грн минулого року.

Водночас «Укрпошта» повідомила, що з 1 січня на 75% знизить вартість експрес-доставок до Польщі. Швидкісна доставка передбачатиме, що пакунок до 1 кг коштуватиме 6 доларів США, посилка, що важить 10 кг — 8,85 долара США, до 20 кг — 12,5 долара.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev