Обгоріла чверть тіла, загинули батьки: історія 17-річної Насті з Мирнограда, яка вижила після ракетного удару по Чаплиному

Київські лікарі врятували 17-річну дівчину, яка постраждала внаслідок ракетного удару росіян по залізничній станції Чаплине на Дніпропетровщині.

17-річна Настя вижила під час обстрілу росіян Чаплиного

Батьки Анастасії Пригонець з Мирнограда згоріли у власному авто. Дівчині вдалося вистрибнути з полум’я, але вона отримала 25% опіків тіла. Настю лікували дніпропетровські, київські, львівські та австрійські медики. Історію порятунку дівчини розповіли у Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит".

Родина Пригонців/фото з відкритих джерел Родина Пригонців/фото з відкритих джерел

24 серпня, на День Незалежності України, батьки везли Анастасію Пригонець на залізничну станцію Чаплине — дівчина мала їхати на навчання до Львова. Саме в той момент росіяни вдарили по станції ракетою. Від атаки загинули 25 цивільних людей. Серед них — батьки Насті, які згоріли у власному авто. Дівчині ж вдалось вистрибнути з палаючої машини і довелось стати свідком загибелі найрідніших людей.

Наслідки обстрілу росіян по Чаплиному Наслідки обстрілу росіян по Чаплиному

Спочатку дитина потрапила у Дніпропетровську обласну дитячу клінічну лікарню. У дівчини опіки складали близько 25% тіла (найбільше постраждала рука) та Настя мала осколкове поранення голови. Через травми майже відмовили нирки, розпочався сепсис, легені — у критичному стані. Тоді медики перевели Настю у медикаментозну кому.

Рятувати дівчинку погодилися медики з австрійського міста Грац. Однак передусім пацієнтку треба було стабілізувати, інакше Настя б не пережила довгу дорогу. Тоді силами волонтерів дівчинку доставили в столичний Охматдит.

«До нас Анастасія надійшла у важкому стані: швидко розвивалась ниркова недостатність з гіперкаліємією (підвищення рівня калію в крові, що може призвести до зупинки серця), — розповідає завідувач відділення АІТ з ЕКМО НДСЛ «Охматдит», лікар анестезіолог Андрій Висоцький. —  В Охматдиті одразу дитину проконсультувала мультидисциплінарна команда спеціалістів сумісно з комбустіологом Київського опікового центру. Одразу проведено оперативне втручання - фасціотомію та некротомію. Важливим було правильно визначати тактику ведення щодо гострого пошкодження нирок. Було обрано покрокову стратегію — першу добу відновлюємо об'єм рідини і намагаємось стабілізувати стан без діалізу. На другу добу, на жаль, довелось обирати між видами гемодіалізу. За три доби за допомогою інтермітуючого гемодіалізу вдалося скоригувати критичні порушення та підготувати Анастасію до тривалого транспортування».

Фото Охматдит Фото Охматдит

Ці кілька днів були вирішальними. Для того, щоб підготувати дитину до довгого транспортування, було проведено комплекс досліджень та процедур. 6 вересня Настя поїхала. Спочатку дівчину прийняли медики Першого медичного об'єднання Львова. Там пацієнтку оглянули, зробили аналізи та переконалися, що можна їхати далі. Після цього — реанімаційна швидка до Польщі з залученням і літак в австрійську лікарню.

Наразі медики намагаються врятувати руку, яка найбільше обгоріла під час пожежі. Потім потрібні будуть численні пластичні операції.

Поруч з дівчинкою перебуває її 19-річний брат Денис, найближча людина, яка лишилась у Насті. Віримо, що фахові дії європейських колег та підтримка рідної людини допоможе Насті одужати швидше.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev