Окупанти обстрілюють касетними флешетами, а мешканці чадіють від буржуйок: як живе сьогодні фронтова Авдіївка

Авдіївка вже кілька місяців живе без світла, зв’язку та води. Медиків у місті вже майже не залишилося, а рашисти щодня завдають масованих обстрілів. Про ситуацію в місті розповів керівник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

Окупанти обстрілюють касетними флешетами, а мешканці чадіють від буржуйок: як живе сьогодні фронтова Авдіївка/колаж Вчасно

Авдіївка та її передмістя залишаються найгарячішими точками на карті бойових дій. Лише вчора окупанти обстріляли центральну частину міста касетними флешетами — і попри це у місті продовжують залишатися люди. Про оборону міста та гуманітарну ситуацію  — в інтерв’ю «Вчасно» з начальником Авдіївської міської військової адміністрації Віталієм Барабашем.

 — Яка ситуація зараз у місті та області? Як часто відбуваються обстріли? 

 — Ситуація у місті складна. Відбуваються постійні обстріли, вони не припиняються ні вночі, ні вдень.

Цього ранку рашисти здійснили обстріл центральної частини міста касетними флешетами Цього ранку рашисти здійснили обстріл центральної частини міста касетними флешетамиБуквально цього ранку рашисти здійснили обстріл центральної частини міста касетними флешетами. На щастя, все обійшлося без загиблих чи поранених. А вже близько 12 години був ще один обстріл.

Окупанти зараз більше тиснуть на південь від міста Опитне, Первомайське.  Загалом, за останній час окупанти  змінили тактику, діє велика кількість малих груп, вони йдуть однією смугою, щоб виявити позиції наших хлопців.

 — Де живуть мешканці? У підвалах, чи може ще є неушкоджені будинки?  

 — В самій Авдіївці зараз лишається близько 2 тисяч людей, серед них є діти. Вони проживають у підвалах багатоповерхівок, у приватних будинках старої частини міста, тут також ховаються у підвалах, а коли нема обстрілів —  то виходять.

Деякі літні кухні також ще є вцілілі, то жителі виходять сюди. 

Ми завозимо людям буржуйки, але техніка безпеки страждає. Люди порушують її, встановлюють ці буржуйки в приміщеннях, де немає вентиляції.

Свідоміші мешканці вдень трохи прогрівають цю буржуйку, готують їжу і на ніч її вимикають. А є особи, які думають, що можуть весь час тримати увімкненою. От кілька тижнів тому був випадок, коли жінка вчаділа у квартирі на 3 поверсі. В будинку стояла буржуйка.

Жителі намагаються затулити усі щілини, аби тепло не виходило, тим самим перекривають вентиляцію, але там потрібна тяга, і тоді дим заходить всередину приміщення. Ми розуміємо, що це не останній випадок і, на жаль, будуть ще. 

Наразі по підвалах зараз усюди є буржуйки. Видавати видаємо, але проконтролювати не можемо, як її змонтували. Здебільшого, їх вручають туди, де є скупчення людей. З наступного тижня збираємося завозити вже окремим родинам, які живуть самі. 

 — У такій складній ситуації чи працюють у місті медики, аби надати першу допомогу мешканцям?

 — Зараз в Авдіївці є одна лікарня, є де перебуває лікар та чотири медсестри.

Усього в лікарні 15 людей ще є. Цей лікар, який залишився, це терапевт і якщо він може щось стабілізувати, то стабілізує, а далі вже везуть цих людей у лікарні Мирнограда та Покровська. 

 — З водою, світлом та зв’язком ситуація незмінна?

 — Зв’язку, світла і води немає. Комунальних послуг теж  немає ніяких. Світло зникло ще пів року тому, відновити постачання поки неможливо. Газ зник у травні — як і по всій Донеччині. Води також немає, беремо її зі свердловини, яка працює за допомогою  генераторів.

На комунальних підприємствах також є імпровізовані Пункти незламності. У нас їх зараз створюють по всій країні, а в Авдіївці такі уже 9 місяців.

Люди приходять сюди “заряджатися” та  грітися.

 — А як з мобільним зв'язком — чи є він у місті?

 — На декілька годин ми запускаємо  великий генератор — і він дає електрику на мобільну “вишку”. На  декілька годин з’являється зв’язок. Ну і плюс в нас є Старлінк, люди приходять, щоб в інтернеті поспілкуватися з близькими.

Звісно, ми не можемо надати усім людям генератори. Є мешканці, які на своїх машинах виїжджають, купили собі генератори, самі завозять пальне, їздять, ризикують. Проте, генератори є тільки на критичній інфраструктурі, в поліції та у нас в адміністрації. 

 — Чи є дефіцит з гуманітарною допомогою? Волонтери мають змогу заїхати до міста?

 — Волонтери у місто приїжджають, можливість для цього є, але це дуже ризиковано. Зараз все ж через інтенсивніші обстріли волонтерів приїжджає менше, ніж раніше. Десь кілометрів 15 на під’їзді вся дорога обстрілюється, села біля Авдіївки також під постійними обстрілами.

Гуманітарна допомога є, дефіциту немає, навіть роздали у місті дві тисячі спальних мішків і дві тисячі ковдр, далі плануємо ще плануємо розвезти допомогу тимчасово переміщеним людям Авдіївки в громади Донецької області. Люди в Покровську живуть, у Мирнограді. 

З продуктами теж все наразі добре. В місті діє два продуктові магазини. Але от розуміємо, погодні умови змінюються, згодом дорогу чистити ніхто не буде, то й заїхати не буде можливості, от тоді вже будуть проблеми. 

 — Чи можливо  зараз продовжувати евакуацію людей попри дуже важку ситуацію у місті через постійні обстріли?

 — Можливість евакуюватися для людей зберігається, але, на жаль, в мешканців немає бажання. Наприклад, сьогодні вивези літню пару – чоловіка і жінку, вчора нікого, позавчора трьох.

Евакуюватися можна в Умань, також нас приймають до Тернопільської області. Або є змога виїхати у більш безпечні громади Донецької області. Там вже підготовані місця компактного проживання, де буде і світло, і вода, і тепло та й можливість санітарні свої потреби задовольнити.

Нагадаю, що для  евакуації можна подзвонити у наш соціальний захист і записатися. Також для запису можна скористатися наступним номером телефону  — 098 890 33 18.

Пункти є, вони в області підготовані, це понад дві тисячі місць, але людей вмовити виїжджати дуже важко.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev