Паспортизація на окупованих росією територіях: хто нестиме відповідальність?

Людей, які проживають на ТОТ і не співпрацюють з окупантами, не будуть вважати зрадниками.

Фото з соціальних мереж

росія оголосила всіх мешканців окупованих територій України своїми громадянами. Їх змушують здавати українські паспорти та отримувати російські. Як повідомила в ефірі національного телемарафону міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, це потрібно для того, щоб сформувати «перемовну позицію».  

«росія думає, що це справляє враження на українську владу або наших зовнішніх партнерів, ніби якщо вона сказала, що це тепер громадяни рф, то ми і будем так до них відноситись. Ми не визнаємо жодне громадянство рф на території України, жодних паспортів, які вони видавали і будуть видавати. Ми визнаємо за нашими громадянами єдине громадянство — це українське», — коментує Верещук. 

Більшість людей на це не йдуть: не беруть паспорти і хвилюються, щоб їх не вважали колаборантами лише за те, що вони проживають на тимчасово окупованих територіях. Таких людей в Уряді заспокоюють, адже ніхто не буде вважати їх зрадниками, якщо вони не ходили і не брали участь у псевдореферендумах, утримуються від співпраці з місцевими колаборантами і з місцевими «кураторами» з рф, а також якщо утримуються від отримання російського паспорта.  

«Ми зараз напрацювали законопроєкт і дуже просимо Верховну Раду невідкладно його розглянути, де чітко прописуємо хто буде відповідальний за паспортизацію. Це ті, хто був, до прикладу органом влади. Як органи місцевого самоврядування, вони представляли владу, колись давали присягу на вірність українському народові, а зараз в такий спосіб порушують цю присягу. Також це ті, хто понижував у правах людей, до прикладу, змушуючи їх отримувати паспорт, а натомість якщо люди відмовляються і не допускають їх до переміщень між містами чи населеними пунктами транспортом. Навіть до отримання медичної допомоги». 

Зокрема, вже давно відомо, що окупанти викрадають дітей, примусово депортують їх. Відповідно до інформації Національного інформаційного бюро, за даними з відкритих джерел, озвучених рф, з України депортовано 685 тис. дітей. 

«Ми фіксуємо ці факти, передаємо Міжнародній спільноті, постійно проводимо перемовини і постійно про це говоримо з міжнародними партнерами, до прикладу з ЮНІСЕФ, Міжнародною організацією з міграції. Ми вимагаємо від них підтримки в даному напрямку, ми знаємо яких дітей викрали і вимагаємо від росії їх повернути», — додає Верещук. 

Станом на сьогодні ведуть роботу щодо повернення 32 дітей, які перебувають на території рф, але мають батьків тут. Також є діти, депортовані до росії, відтак є факти щодо їх незаконного усиновлення. Це злочин, який буде покараний.

«Винні ті, хто пішли на це, батьки умовно. Тому, громадяни рф і всі до цього причетні будуть нести кримінальну відповідальність за те, що вони незаконно усиновлюють наших дітей», — зазначила міністерка. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev