Перевірки переселенців повертаються: правозахисники звернулися до Мінсоцполітики щодо контролю місця проживання ВПО

Правозахисні організації, що опікуються переселенцями, виступили проти повернення перевірок місця фактичного проживання ВПО.

Ілюстративне фото "Фокус"

14 жовтня Порядок надання допомоги на проживання переселенцям в черговий раз змінили. Крім усього, змінами запроваджується механізм вибіркових перевірок місця фактичного проживання переселенців. Механізм перевірок ВПО не є новим, однак правозахисники вважають його невиправданим і протиправним.

Впровадження контролю за переселенцями

Зазначеною постановою до Порядку надання допомоги на проживання внесені доповнення, згідно з якими встановлюється контроль за дотриманням вимог законодавства під час надання допомоги. Він полягає у проведенні вибіркової перевірки фактичного місця проживання переселенців співробітниками Нацсоцслужби. Рішення про перевірку прийматиме керівник (або його заступник) територіального органу Нацсоцслужби.

Результатом перевірки є складання акту встановленої форми. Якщо особа буде відсутня за адресою, зазначеною в її довідці ВПО, посадова особа робить в акті відповідну відмітку та залишає особі повідомлення про необхідність протягом десяти календарних днів прибути до органу соцзахисту для проведення ідентифікації.

У разі неприбуття внутрішньо переміщеної особи протягом вказаного строку орган соціального захисту приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

Що кажуть правозахисники?

Коаліція організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, вважає, що проведення вибіркових перевірок є невиправданим в умовах воєнного стану та протиправним відповідно до рішень судів щодо подібної практики в минулий період.

Ідея запровадження процедури перевірки місця проживання ВПО не є новою. Відповідно до рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 червня 2019 року у справі № 640/18720/18 пункти порядку, якими визначається проведення перевірок за місцем фактичного проживання, були визнані протиправними та нечинними. Наразі додані положення про проведення перевірок повертають державу до проведення протиправних практик, оцінку яким вже дав Суд, зазначають правозахисники.

Також затверджений Постановою механізм перевірок не передбачає процедуру або можливість поновлення припинених виплат допомоги на проживання ВПО через непроходження ВПО фізичної ідентифікації за місцем проживання або в структурному підрозділі з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад за місцем перебування на обліку.

«ВПО стикаються із суттєвими складнощами в повідомленні уповноважених органів про зміну місця проживання. Беручи до уваги умови воєнного стану, періодичні обстріли цивільної, енергетичної та критичної інфраструктури, ВПО з огляду на ризики для їхнього життя та здоров’я можуть бути позбавлені протягом тривалого часу можливості повідомити уповноважені органи про зміну місця їхнього проживання. Послуга зміни місця проживання наразі недоступна в мобільному застосунку “Дія” попри повідомлення про планове оновлення в цій частині (наразі відбувається тестування даного функціоналу)», — йдеться у зверненні правозахисників до Мінреінтеграції та Мінсоцполітики. 

У своєму листі вісім громадських організацій України закликали Міністерство соціальної політики України дати роз’яснення структурним підрозділам з питань соціального захисту населення щодо недопустимості проведення перевірок місця проживання ВПО на час дії карантинних обмежень до 31 грудня 2022 року та скасувати дії змін до раніше прийнятого Порядку.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev