Підприємці з Донеччини готують команди юних робототехніків для участі в олімпіаді у Німеччині

Родина переселенців-підприємців з Донеччини вже двічі втрачала домівку та бізнес. Зараз на Рівненщині Ганна та Сергій Телички готують дві команди дітей на міжнародні змагання з робототехніки.

Підприємці з Донеччини готують команди юних робототехніків для участі в олімпіаді у Німеччині

Нещодавно на змаганнях World Robot Olympiad 2022 Friendship Invitational в Угорщині учні Теличків — команда “Op[ti]mum & Roboclub Vugledar” — посіли 2 місце. За результатами першого дня команда у складі Олексія Лебедя та Микити Теличка була першою і виконала завдання за 29 секунд, в той час, як переможці — команда з Угорщини — за 56 секунд, розповідає Проєкт USAID «Економічна підтримка України».

Учасники збирали робота-рятувальника, який допомагає усунути пожежу на фабриці. У робота є дві хвилини, щоб зі стартової зони оцінити пожежу, виявити, в яких кімнатах вогонь, люди, знайти небезпечну хімічну речовину і вивезти її. Але на другий день було нове завдання — треба було перепрограмувати робота — він мав забрати не великі вантажі, а маленькі, а для цього треба переробити маніпулятор. Раніше робот воду скидав, а тепер збирав її на полі та мав наповнити пожежну машину.

«Наша команда була збірна, часу на підготовку команди було мало. Але наш результат — високий, враховуючи, що підготовчий табір тривав лише тиждень. Раніше хлопці були конкурентами, а зараз мали діяти разом. Після першого дня наш результат був кращим, а на другий день хлопцям трохи не вистачило часу. Ми зробили висновки і надалі будемо змінювати стратегію дій під час підготовки до змагань», — ділиться Ганна Теличко, яка разом з командою була в Угорщині.

Після повернення до України родина Теличків отримала пропозицію — підготувати на змагання нову команду з Черкас.

«Ми охоче погодилися на цю пропозицію. Так, це складно, бо зараз спілкуємося більше дистанційно, але підготовка триває, тож сподіваємося, що попри багато складнощів, які зараз є перед усіма нами, з України братимуть участь дві команди — у молодшій та середній категорії. Ми вважаємо, що потрібно говорити про Україну у світі, це ще один шанс заявити про себе, показати, що можуть наші діти, які розвиваються попри війну», — каже Ганна.

Нещодавно підприємці провели серію безкоштовних занять з робототехніки для дітей у західних областях України. Участь у них взяли 1500 дітей.

Ганна Теличко за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» створила та розвивала на Донеччині мережу центрів робототехніки та навчала дітей. Через війну родина Теличків втратила увесь бізнес, їхні центри зруйновані через обстріли російських військ. Але вони не опустили руки і продовжують займатися справою, яка приносить задоволення їм та дітям.

Зараз дві команди з України підприємці готують до змагань у Німеччині. У листопаді у Дортмунді відбудеться World Robot Olympiad — 2022.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev