«Просто не витримувала психіка, бо кожного дня летіли снаряди»: як родина з Торецька рятувалася з-під обстрілів

Російська армія зруйнувала будинок та навіть місце роботи членів родини. Лишатися під обстрілами сил уже не було.

Як родина з Торецька рятувалася з-під обстрілів / фото: місія "Проліска"

Про евакуйовану родину розповідає Гуманітарна місія «Проліска».

71-річна жінка її син, невістка та двоє онуків 12 та 9 років приїхали до Дніпра евакуаційним автобусом місії з Торецька. Понад 40 років пані Лідія прожила в цьому місті, працювала медсестрою в лабораторії, виховувала дітей та онуків.

Спокійне життя родини змінилось ще у 2014 році, з першими обстрілами та початком великих проблем із водопостачанням. Навесні 2022 стало очевидно, що спокійно жити їм вже не дадуть. Постійні обстріли, відсутність води та газу, проблеми з електроенергією змусили родину задуматись над власним майбутнім.

«Попереду зима, а я ні вугілля, ні дров собі не принесу. Електрику через день відключають, а води й газу вже давно нема. Та все б нічого, ще можна було б якось жити, якби не бомбили. За чотири дні, як ми приїхали до Дніпра, в мій дім прилетів снаряд, який зруйнував половину будівлі. Врятувало тільки те, що в момент обстрілу я була у флігелі поруч, займалась господарством», — розповідає Лідія Василівна.

Війна не тільки зруйнувала дім жінки, а й залишила без роботи її сина. 23 роки Сергій проробив у шахті «Торецька» в забої, а в кінці червня в результаті обстрілу вона була зруйнована. Розуміючи всю складність ситуації в який опинилась родина, чоловік прийняв єдине правильне рішення – врятувати життя родини та виїхати в безпеку.

«Вже ніяких нервів не було, просто не витримувала психіка через ці обстріли. Кожного дня летять ті снаряди. Спочатку бігали із дітьми в підвал, а потім в якийсь момент вже зрозуміли, що просто живемо там. В мами інвалідність і вона не могла постійно туди ходити, бо їй дуже важко просто ходити. Спочатку зруйнували шахту де я працював, потім прилетіло в дім матері. Просто сидіти під обстрілами вже не було ніякого сенсу. Ми зібрались всією родиною та чітко вирішили їхати», — каже Сергій.

Діставшись Дніпра, родину зустріли співробітники гуманітарного центру Проліска — Дніпро та надали їм допомогу у тимчасовому розміщенні.

Евакуація рятує життя.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev