Росіяни готуються до оборони Сєвєродонецька: облаштовують табори для мобілізованих

У місті доволі важка ситуація. Місцеві готуються ночувати у підвалах, намагаються займати вільні будинки в навколишніх селах, де є опалення. Окупанти, своєю чергою, продовжують мародерити та грабувати ще не дограбоване. 

Росіяни готуються до оборони Сєвєродонецька: облаштовують табори для мобілізованих / ілюстративне фото: Слово і Діло

Ситуація у Сєвєродонецьку наразі невтішна. У місті значно збільшилась кількість російських військових. Для них навіть організували табори для підготовки мобілізованих окупантів. Про це заявив голова військово-цивільної адміністрації міста Олександр Стрюк в ефірі телеканалу «Київ».

Напротивагу тому, у громаді залишилось близько 10 тисяч цивільних. Для них є можливість виїхати, але це досить важко. Для цього треба їхати через росію, країни Балтії, Польщу. Це досить великий і коштовний шлях. Зокрема, є люди, які намагаються виїхати до України через Крим чи Запорізьку область. Такі внутрішні шляхи досить небезпечні для громадян.

Гуманітарна ситуація

Окупанти організували нову хвилю мародерства.

«Зараз іде зайняття більш-менш вцілілих квартир місцевих. До того ж, це робиться під "благим" приводом розселити людей. Хоча фактично йде грабунок місцевого населення», — коментує Олександр Стрюк. 

Чи готуються росіяни до оборони Сєвєродонецька?

Приготування до оборони є. Ведуть лінії оборони, що, швидше за все, створить багато проблем ЗСУ. Найбільша загроза — мінування околиць, і це найскладніше чому українським військовим доведеться протистояти, зазначає Стрюк. 

Про настрої ворога

Настрої ворога зараз не дуже радісні, окупаційну адміністрацію залишили ті люди, які прийшли туди працювати. 

«Представники росії, які працювали в окупаційних установах медицини, інших, вже з міста виїхали. Зокрема, за місяці окупації в місті не зробили нічого в напрямку його відновлення», — коментує Стрюк. 

Як місто готується зимувати

Люди намагаться зайняти в навколишніх селах вільні будинки, де є опалення, вода зі скважин, чи частково відновили електропостачання. Ті, хто залишаються в місті, гуртуються для того, щоб якось обігріватись. 

«Приміщення, які слугували сховищем – підвали і таке інше, стараються обладнати, щоб це все обігріти і там гуртом там перебувати. Напругу подали в частину старого міста, але з урахуванням того, що необхідно включати обігрівальні прилади, оскільки іншого виходу для опалення немає, вона не витримує і повсякчас світло там, де вже воно з'явилося, в декількох домах також зникає», — додає очільник військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev