“Росіяни вирішуватимуть, чи тікати, чи вмирати в котлі”: українські війська оточують рашистів у Лимані для вогневої атаки

Російські пропагандисти нещодавно почали волати про те, що українські військові заходять з північної сторони Лиману, з боку Дробишева, і беруть у кільце рашистів. 

Українські війська оточують рашистів у Лимані для вогневої атаки/фото з відкритих джерел

Роман Світан, військовий експерт, під час стріму “Фабрики новин” повідомив, що якщо вдасться взяти цей населений пункт, то своєю чергою це дозволить зробити наступний наступальний крок України й вдарити по росіянах у напрямку Сватового.

“Це нижня течія Осколу, річки, яка впадає у Сіверський Донецьк. І там вже наявний український плацдарм. В районі Осколу наші захисники вже перейшли Лиман на лівий берег і справді є рух на Дробишеве. 

Ще до повного оточення Лимана має пройти певний час, наші війська просунуться ближче по правому берегу, щоб потім “піджати” Лиман. Бо цей населений пункт фактично є ключовим центром для виходу наших військ у фланг групування – від Рубіжного до Сватового й далі й Валуйки. По межі цієї лінії фронту вибудовується фланг. І фактично росіяни борються за цю лінію, але втримати її дуже важко, бо наші війська вже обійшли його з півдня, за нами – Сєвєродонецьке групування. І ми тільки чекаємо, коли Лиман зможемо взяти у вогневий котел. Тоді росіяни вирішать або тікати звідти, або вмирати у Лимані”, – пояснює Роман Світан.

Лиман, один з останніх оборонних рубежів росіян на цій ділянці фронту, фактично стане місцем могилізації більшості рашистів при будь-якому їхньому рішенні. Однак дещо далі вони будують свою лінію оборони по кордонах Сватового, Рубіжного, Троїцького й Валуйок (які розташовані на території росії).

Чи може бути “каскадний” розвал фронту росіян після взяття Лиману?

Військовий експерт каже, що окрім Лиману (який вигідний з точки зору українського наступу, бо росіяни там приречені), Ізюм уже звільнений. А це повністю змінює ситуацію щодо окупації цих пунктів, оскільки взяти під свій контроль Лиман вдалося лише завдяки оточенню населеного пункта з усіх боків. Нині ж один з найважливіших флангів повністю контролює українська армія.

“Зараз Лиман у “зворотньому” оточенні, тому справа за часом, коли росіяни з нього вийдуть або будуть там знищені. Так званий “фланговий удар” можна буде проводити методом вичавлювання росіян із населеного пункта, як це було на херсонському фронті. І якщо трохи вище по річці вдасться взяти ще один населений пункт у “щипці”, справді може скластися така ситуація, що відбудеться каскадний обвал фронту”, – пояснює Роман Світан.

Нині вже звільнена Білогорівка вже “підійшла” до Сєвєродонецького НВП, тож після руху фронту на цьому напрямі можливе створення ще кількох “щипців” по ділянці з боку українців, що вагомо допоможе вичавити росіян із захоплених територій. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev