«Сєвєродонецьк — пекельна братська могила для окупантів»: експертні думки про поточну ситуацію

Сєвєродонецьк: думки експертів та коментарі можновладців щодо поточної ситуації у місті. 

«Сєвєродонецьк — пекельна братська могила для окупантів»: експертні думки про поточну ситуацію / колаж з фото Генштаб ЗСУ та Депо

За інформацією Романа Власенка, голови Сєвєродонецької районної адміністрації, ситуація в місті «стабільно складна», проте українські військові повністю контролюють промислову зону Сєвєродонецька.

«Особливих змін немає, ситуація стабільно складна — вуличні бої. Росіяни підтягли додаткові сили, місто плюс-мінус навпіл розділене. Штурмові дії росіян продовжуються — успіху у них немає. Наші хлопці закріпилися та повністю контролюють промзону, контролюють «Азот» та частину житлових районів», — коментує посадовець.

На думку військового експерта Михайла Жирохова, Сєвєродонецьк зможе протриматися ще довго.

«Судячи з офіційних та неофіційних джерел, Сєвєродонецьк вже практично повністю зачищений від ворогів. І зараз він перебуває під контролем української влади. Але з військової точки зору ця операція має тактичне значення. І не має такого великого оперативного чи стратегічного значення», — сказав Жирохов в інтерв’ю Радіо НВ.

За словами військового експерта, утримання українськими військовими Сєвєродонецька — скоріше «символічна перемога», хоча місто «може триматися ще досить довго», адже за наявністю контрольованих ЗСУ «висоти» Лисичанська та території хімзаводу «Азот» тримати оборону можна тривалий час.

Росіяни й далі планують відрізати район Сєвєродонецька з півночі та півдня, передає Британська розвідка. Втім, наступ окупантів наразі застопорився на Попаснянському напрямку, хоча рашисти і мали успіхи на ньому протягом травня.

В британському відомстві зазначають, що українським силам протягом вихідних вдалось відтіснити ворога у Сєвєродонецьку, однак росіяни все ще контролюють східну частину міста. На думку експертів, план росії полягає у відрізанні всього району Сєвєродонецька з півночі та півдня.

Експерт сухопутних сил НАТО та оборонної стратегії Альянсу Томас Тайнер вважає, що наразі українська армія в Сєвєродонецьку веде бої в міських умовах на виснаження противника, перетворюючи місто на братську могилу для окупантів. 

«Зовсім неважливо, хто який відсоток Сєверодонецька контролює. Це битва на виснаження у міських умовах. Вам не потрібно утримувати місто, але ви маєте перетворити його на братську могилу ворожих військ. І це саме те, що зараз там робить Україна», — наголосив він. Тайнер активно аналізує та висвітлює розвіддані з відкритих джерел про перебіг бойових дій між росією та Україною.

Окупанти тим часом не лише морально виснажені нашими ЗСУ, а й потерпають від українського літа. Настання червня стало справжнім «сюрпризом» для загарбників, адже вони розраховували захопити Україну ще в лютому. Тож потрапили на нашу територію в утепленій формі, а нове обмундирування їм ніхто не завозить.

«У нас жара началась со вчерашнего дня. Без воды сидим. Жарко. Обстрелы каждый день. Пацаны в ах*е сидят, еще и жара началась», — йдеться в перехопленій СБУ телефонній розмові росіянина.

Українські військові тим часом налаштовані і далі бити ворога.

«Незважаючи на те що ворог нас кільцює, ми даємо гідну відсіч та тримаємо стрій. Доки буде наказ, доти будемо стояти», — коментує Сєвєродонецьку ситуацію станом на 7 червня боєць із позивним Магнат.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі https://t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev