«Сєвєродонецьк заселяють ті, хто хоче змінити квартиру на нову»: в окупованому місті роздають житло евакуйованих українців

Сєвєродонецьк, який нині окупований російськими військами, майже не підлягає відновленню. Через серйозні пошкодження на центральних каналізаційних колекторах, обвуглені та розтрощені будинки й зруйновані насосні станції та водозабори місто фактично приречене на те, аби стати «привидом». Черговою примарою на карті, в яку російська армія перетворила успішне місто.

«Сєвєродонецьк заселяють ті, хто хоче змінити квартиру на нову»: в окупованому місті роздають житло евакуйованих українців / фото: severodonetsk.times

Однак поодинокі багатоповерхівки та рідкісні приватні будинки таки вціліли попри рашистські обстріли. І саме цю нерухомість тепер окупанти забирають у власників, які виїхали з Сєвєра перед окупацією. Забирають… і дарують тим, хто дочекався «руського міра». 

Комендатура протизаконності: як квартири роздаються усім «ждунам»

Відколи рашисти зайшли й повністю окупували Сєвєродонецьк, в переліку обіцяного з’явився головний пункт — «щасливе руське життя». Але оскільки облаштувати таке у потрощеному місті з нульовою інфраструктурою неможливо, квартири евакуйованих людей тепер розглядаються як подарунки.

Отримати нову нерухомість у Сєвєродонецьку стало надзвичайно легко — варто тільки прийти в комендатуру, поскаржитися на своє житло (або його відсутність), довести відданість росії (інколи це «беруть» інформацією), і справа зроблена — нові апартаменти радо вітатимуть нових мешканців. Все це — в той момент, коли справжні власники квартири виїхали на підконтрольну Україні територію, рятуючись від окупації та «руського міра».

Альона, одна з евакуйованих сєвєродончанок, розповідає: днями її знайомі потрапили в неприємну ситуацію, яку «організували» російські військові.

«З мого гуртожитку, в якому я жила, одна родина пішла до російських воєнних. Їм вони сказали, що їхній будинок згорів, і їх заселили в окрему квартиру. А потім приїхала власниця тієї квартири, але вигнати з квартири їх так і не змогла. Хоча, можливо, їй би віддали ту квартиру назад, якби вона залишилася, а тих переселили б в іншу квартиру. Але вона поїхала з Сєвєра», — розповідає Альона.

Журналістам «Вчасно» Софія, одна з мешканок Сєвєродонецька, розповідає: у її квартирі вже кілька тижнів живуть «ждуни», з якими вона особисто знайома. Свого прізвища та адресу жінка не називає. Натомість додає: коли була можливість евакуюватися, ця пара кричала, що нікуди не поїде й дочекається «нормального руського життя».

«Я свою квартиру побачила в одній проросійській групі. Там оця радісна парочка розповідала про те, які вони щасливі отримати нову квартиру, «подаровану державою». Я написала спершу в коментарях, що квартира має власницю, потім писала в особисті повідомлення в Телеграмі цій жінці. Але вона не читає, взагалі не заходить за тим номером у мережу. А в коментарях мені, до речі, написали щось типу «Повертайтеся у Сєвєр — і будете жить у своїй квартирі або не жлобтесь».

Після цього я пішла в поліцію у Дніпрі, написала заяву. Слідчий сказав, що справа заведена, але це було ще кілька місяців тому. Що зараз з нею — не знаю, але я дуже сумніваюсь, що колись ще зможу жити у тій квартирі. Дуже прикро, бо купили її всього три роки тому», — розповідає Софія.

Обчищені квартири та трупи в під’їздах: що з Сєвєродонецьком зараз? 

У місцевій спільноті «Луганщина оперативна» розповідають, що місцеві спільно з орками справді максимально вичистили усі кімнати, в які змогли вдертися. Щобільше — у холодильниках вони ламали двері, якщо не могли їх відчинити.

«Ці одноклітинні «асвабадітєлі» навіть не здогадались, що міжкімнатні двері можуть відчинятись не тільки вперед та назад, а й купе, тому просто зламали їх навпіл. Це те, що я бачив на відео із моєї квартири. До речі, дверцята холодильника вони також не здогадались відкрити й просто виламали, а про пекельний безлад у всіх кімнатах я взагалі мовчу. І так, вони вкрали мультиварку, яка навіть не працює, і пилосос», — каже місцевий мешканець Сергій.

У місті — розруха / фото: Луганська ОДА У місті — розруха / фото: Луганська ОДАУ спільноті один із мешканців Сєвєродонецька також ділиться враженнями від відвідування міста. За його словами, нині в місті — розруха, безлад і гниючі трупи у потрощених будинках.

«Курчатове, шосе Будівельників, автовокзал Маяковського та ще багато інших районів — цих кварталів взагалі немає. Рашистські тварюки вичищають усе під нуль! Особисто бачив, як вони виносили з під’їзду по вулиці Гагаріна, 35/1 речі. Все складали у шишагу, по нашому — у вантажівку.  З мого будинку винесли абсолютно все. Я приїхав забрати речі, а коли зайшов — побачив, що й забирати немає що. Хоча будинок цілий. Щодо квартир — навіть ті, що цілі, стоять із виламаними дверима. Видно, що двері зламали нещодавно. Чечени-шакали ходять по квартирах й вичищають повністю все, що не встигли забрати спочатку або що не вкрали місцеві.

По вулиці Курчатова, 10, де «Сім’я», у під’їзді лежали трупи мирних мешканців. Вони уже в такому стані, що тільки по ДНК можна визначить, хто саме лежить. В місті, особливо навколо цього району, страшно смердить трупним запахом. Зараз їх нібито прибрали, але ще з тиждень тому вони там були.

Словом, якщо ви надумали повертатися — знайте, що там нічого не залишилося вже. Якщо не через снаряд, то все забрали місцеві або орки», — наголошує місцевий.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

Цей матеріал було створено ІА «Вчасно» в рамках Програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за підтримки Європейського Союзу, МЗС Норвегії та МЗС Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ІА «Вчасно» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії, Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev