Сватівщина як форпост російських військ: думка експерта та інсайди від місцевих жителів

Минулотижневі здобутки ЗСУ на Харківщині стали натхненням для українців зі Сходу, які були змушені покинути домівки через війну. Натепер експерти прогнозують затягування контрнаступу, проте їм заперечують місцеві мешканці.

Сватівщина як форпост російських військ: думка експерта та інсайди від місцевих жителів

«Наскільки я розумію, командування військ противника приступило до найбільш відповідального етапу українського наступу — боротьбі за час... Йому зараз конче потрібно виграти час для організації та облаштування нових рубежів та позицій, на яких буде можливо в реальності і практично зупинити український наступ», — вважає військовий оглядач, полковник Збройних сил України, експерт із оборонного планування, застосування військ та розвитку ЗСУ Костянтин Машовець.

Коментуючи дії росіян після форсування Збройними силами України річок Сіверський Донець та Оскол, експерт зазначає: у противника наразі є принаймні два позиційні райони, куди поступово «тактично передислоковуються» залишки російського угрупування «Изюм». Так, перший розташовується на ділянці «Нижня Дуванка — Наугольне — Куземівка — Сватове», другий розгортається по рубіжу «Мілуватка — Красноріченське» південніше Сватового.

Рештки техніки та живої сили росіяни стягують на Сватівщину / скріншот: deepstatemap.live Рештки техніки та живої сили росіяни стягують на Сватівщину / скріншот: deepstatemap.live

Рештки техніки та живої сили, які більше не можуть брати участь у боях високої інтенсивності, самостійно пересувається у бік Сватового через села Нове та Макіїївка Сватівського району.

Напрямок Сватового експерт пояснює перспективами руйнування «недоствореної гіпотетичної системи оборони противника на півночі Луганщини»:

«Рокада з Уразового на Сєверодонецьк буде перерізана, і усе своє лахміття окупантам доведеться тягати вкругаля: через Старобільськ чи Новий Айдар... По-друге, вихід ЗСУ до Сватового зробить оборону противника в районі Лисичанська — Сєвєродонецька достатньо витратною для противника справою... Контролюючи район Сватового, противник так чи інакше може впливати на чималий відтінок території вздовж лівого берега Оскола, включно із плацдармами наших військ».

Машовець вважає, що противник або відтягує сюди з південного та південно-західного напрямку залишки своєї артилерії, або готується до прибуття сюди ж додаткових сил. Заїзд до Сєвєродонецька та Лисичанська із заходу та півночі експерт ставить під сумнів.

«Особисто на мій погляд та перспектива на сьогодні виглядає достатньо спірно. По рубежу Білогорівка — Верхньокам'янка у противника зосереджено не менш як 4 БТГр головним чином зі складу «мобрезерву», ПВК «Вагнер» та ще двох підрозділів. Після початку українського наступу частину сил та засобів зі складу цього угрупування противник був вимушений розтягувати на північ. Що, в свою чергу, призвело до того, що ЗСУ отримали можливість на певних ділянках контратакувати вже у напрямку «від Сіверська», внаслідок чого підрозділи ЗСУ опинились на лівому березі Сіверського Донця, південніше Кремінної».

Наразі для окупанта Сватове, Рубіжне та Сєвєродонецьк — ключові вузли гіпотетичної системи оборони у північній частині Луганської області. І, за словами Машовця, полишати їх противник навряд чи буде.

Сватове, Рубіжне та Сєвєродонецьк - ключові вузли гіпотетичної системи оборони росіян у північній частині Луганської області / скріншот deepstatemap.live Сватове, Рубіжне та Сєвєродонецьк - ключові вузли гіпотетичної системи оборони росіян у північній частині Луганської області / скріншот deepstatemap.live

За інформацією з соціальних мереж, багато людей виїхали зі Сватового в сторону Марківки. В Сватове, підтверджують очевидці, рашисти нагнали багато техніки, окопуються, до чогось готуються. В Новопскові теж йде підготовка. Люди бояться провокацій з боку росіян і переживають за наших військових, щоб ті не опинились в оточенні під час наступу. Ідентична ситуація і в Білокуракиному: росіяни риють окопи в лісі та заїхали до військкомату. До Троїцького заїхало багато росіян та техніки. Тривають розмови про евакуацію автобусами до росії. Всюди повісили гучномовці.

Водночас про те, що росіяни окопуються у Сватовому та Троїцькому, повідомляє і очільник області Сергій Гайдай.

«Тривають важкі бої по багатьох напрямках, зокрема і на Луганщині. Харківський миттєвий сценарій не повториться. За нашу область доведеться тяжко битися. росіяни готуються до оборони. Щоправда, рашисти мають проблему — в них закінчується «гарматне м‘ясо», тож зараз збирають чоловіків по тюрмах», — повідомив чиновник.

На тлі всього, власні джерела «Вчасно» на окупованих територіях, яким вдається оминути обмеження росіян у інтернет-зв’язку, окупанти деморалізовані, а експерти з Києва та Дніпра не бачать повної картини ситуації.

«Вони можуть коментувати все з диванів у Дніпрі чи окопів під Житомиром, але «обділані» орки або втікли, або копають окопи в півколіна, бо боронити інтереси путіна особливо не хочуть. Вони вже побачили чорні кульки зі своїми сусідами по шахті і бояться повторити їхню долю. В Сватовому копались ще з липня і це нічого не дало», — коментує інформатор на умовах анонімності.

Віримо в ЗСУ!

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev